Intelligent Citizen

Ferenc pápa üzenete MINDENKINEK

KDNP szíves figyelmébe ajánlom...

2017. április 27. - Blaschke Corporation

Szeretem a TED videókat. Olyan érdekesek. Minap szembe jött velem Ferenc pápa beszéde a TED2017-es-"The Future You" konferencián. Bár keresztény vagyok, nem vagyok egy nagy pápa-fan. Nem vagyok katolikus, így nekem a pápa egy fehér ruhás, aranyos bácsi, aki általában olaszul beszél, és minden nagyobb ünnepen mond egy Urbi et orbi áldást. Max. ennyi. Igaz, az Angyalok és démonok című Dan Brown könyvet bírtam, de azért az sem igazán a pápáról szólt. 

Szóval nem is igazán érdekelt volna a dolog, ha nem a TED konferencián beszél. De ez átütötte a küszöböt. 

Abszolút magánvéleményem, hogy ez mindenkinek a javára válik, ha vezető, ha nem, ha KDNP-s, ha nem, ha hisz Istenben, ha pedig nem. Ferenc pápa olyan örök érvényű dolgokat foglalt össze, amire nagyon nagy szükségünk lenne, hogy gyakorlatban is megvalósuljanak. A következőkben pontokba szedve leírom, hogy szerintem mit érdemes magunkkal vinni és saját éltünkbe beilleszteni:

- ha a jövőben sikeresek szeretnénk lenni, akkor ma kell párbeszédet (jelezném nem nemzeti konzultációt..., hanem párbeszédet- ha valakinek nem világos a kettő közötti különbség, ajánlom figyelmébe a Magyar Értelmező Kéziszótárt) kezdeményezni

- az élet arról szól, hogy kapcsolatban vagyunk másokkal, és mindenki, minden egyes ember élete mélyen össze van kötve másokkal, mivel az élet interakciók sokasága

Amikor találkozom azokkal, vagy meghallgatom azokat, akik betegek,a migránsokat, akik borzasztó nehézségekkel szembesülnek a szebb jövő keresése közben,a rabokat, akik a fájdalom poklát hordozzák a szívükben, és azt a sok-sok fiatalt, akiknek nincs munkájuk, mindig azok kapom magam, hogy az jár a fejemben: "Miért ők, és miért nem én?". Én magam is egy migráns családba születtem: az édesapám, nagyszüleim, mint sok más olasz, elindult Argentinába. Én is kiköthettem volna a mai világ által félrelökött emberek között. És ezért mindig megkérdem magamtól, mélyen a szívemben: " Miért ők, és miért nem én?" 

pope_francis.jpg

forrás: crux now

- mindannyiunknak szüksége van egymásra, egyikünk sem egy elszigetelt sziget

- csak úgy építhetünk jövőt, ha együtt állunk és mindenkit beveszünk, senkit sem hagyunk ki

- minden durva ítélet, amit mások ellen érzünk, minden bántás, amit nem bocsátunk meg egy-egy lángocska a szívünkben, amit hordozunk, amit minél hamarabb el kell oltani, még mielőtt nagy lánggá növekszik, ami aztán csak hamut hagy maga után. Na, ez az üzenet, amit meg kellene mindenkinek hallania!!! A gyűlölet, a keserűség mind csak hamut fog maga után hagyni, miután felégette az egész embert, és akár az egész nemzetet.

- boldog jövő lehetséges, ha nem zárjuk be az ajtót a világ előtt. A boldogság szerinte az, amikor az egész részei harmóniában vannak. 

Milyen csodálatos is lenne, ha a tudományos és technológiai innováció együtt járna az egyenlőtlenségek lerombolásával és a társadalmi befogadással?  

- felfedezzük a távoli bolygókat, de nem veszünk tudomást a körülöttünk élő testvéreink szükségeiről (és ez sajnos mennyire igaz, még a keresztény gyülekezetekre is, és ez annyira nagyon szomorú és szívben markoló)

- szolidaritás- ami csodálatos, de néha igen kényelmetlen szó, amit sokan szeretnének még a szótárból is kitörölni.Szolidaritásra ad is egy definíciót: a szív szabad válasza, amikor felismered, hogy az élet egy ajándék, a szeretet pedig az élet értelme és jelentése. Nemcsak a szociális munkában lenne erre szükség, hanem ez kellene, hogy az alapértelmezett beállítottság legyen a gazdasági, a politikai, a tudományos döntésekben, és az egyes emberek, nemzetek és országok szintjén is

- társadalom: jelenleg a szemét kultúrája dívik, többet foglalkozunk az étellel és a javakkal, mint az emberekkel

- ahhoz, hogy jót tegyünk emlékezetre, bátorságra és kreativitásra van szükség, mivel a "TE", a másik nem egy statisztika vagy egy szám, hanem egy arc, igazi jelenléttel, egy személy, akiről gondoskodni kell

- és felhozza a mostanában nagyon népszerű és időszerű tanítást Jézustól a jó szamaritánusról (akinek ez nincs meg, akkor az itt elolvashatja). Fontos info: abban az időben a szamaritánusok elég lenézett népcsoport voltak, mondhatni kirekesztettek- ez a sztori értelmezése szempontjából nagyon fontos. Szóval ez akár ma is lejátszódhatna: ma minden a pénz és a tárgyak körül forog, és nem az emberek körül

- mindenki értékes Isten szemében és nem helyettesíthető! 

- a jövő neve: remény, a remény a szív erénye, ami nem zárja be magát a sötétségbe, nem a múltban él. Egyetlen ember elég ahhoz, hogy a remény tovább éljen, és ez az egyén akár lehetsz TE IS. A sok "TE"-ből lesz a MI és a 'MI'-ből pedig egy forradalom. (na de milyen forradalom?)

- a gyengédség forradalma (ez egy olyan szókombináció, ami szerintem sokunknál kiveri a biztit), a gyengédség a szeretet, ami közel jön, és valósággá válik. A gyengédség a legerősebb és legbátrabb férfiak és nők választása, a szolidaritás és az alázatosság ösvénye... (Nehéz szavak ezek ebben a világban...)

És van egy üzenete a vezetőknek is- NAGYON AJÁNLOM MEGFOGADNI MINDENKINEK A SAJÁT ÉRDEKÉBEN: 

MINÉL TÖBB A HATALMAD, MINÉL NAGYOBB HATÁSAI VANNAK A CSELEKEDETEIDNEK AZ EMBEREKRE, ANNÁL INKÁBB ALÁZATOSAN KELL CSELEKEDNED. Ha nem így teszel, akkor a hatalmad először téged fog tönkretenni, aztán pedig másokat.

És itt be is fejezem, még volt egy-két szava, de ez az üzenet a lényeg. Szóval, ahogyan Göncz Árpi bácsi mondta: "Szeressük egymást gyerekek." és talán a világ is jobb lesz. 

(A szöveg alapja a TED2017-es konferencián elhangzott olasz üzenet angol átirata:https://www.ted.com/talks/pope_francis_why_the_only_future_worth_building_includes_everyone/transcript?language=en)

A bejegyzés trackback címe:

https://incitizen.blog.hu/api/trackback/id/tr3012458113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása