Intelligent Citizen

Hogyan legyünk Sorosok?

Gyorstalpaló a bérencszerzéshez

2017. április 24. - Intelligent Citizen

Mostanában olyan sokat olvasok Sorosról, hogy miket csinál (bizonyos emberek szerint), és milyen hatalmas ember, hogy a világ kábé felét képes lehet "megdönteni".A kormányközeli sajtó szerint szinte minden féldemokrácia (itt a pohár félig tele van) vagy máshogy fogalmazva minden féldiktatúra (itt a pohár félig üres) attól fél, hogy megjelenik Soros, mint Szauron szeme, és elindítja hatalmas ork csapatait Középfölde bekebelezésére.

Gondoltam, hátha ez szimpla irigység, hogy neki sikerült ekkor befolyást szerezni, másnak meg nem, így arra jutottam, hogy segítek azoknak, akik szeretnének ilyen pályát befutni- mármint, hogy egy féldemokrácia kormánya még a globális felmelegedésére is őt tegye felelőssé.

Nos, ha ilyen hatalmas és nagy befolyással rendelkező személyek szeretnénk lenni, és szeretnénk, ha nekünk is lenne egy csomó bérencünk (és persze pénzünk is), például Kovács-bérenc (ha mondjuk Kovácsnak hívnak), vagy Haraszti-bérenc stb...,  akkor Soros példáját követve a következők lépéseket tegyük meg (az amerikai "Hogyan legyünk sikeresek X lépésben" jellegű könyvek mintájára- természetesen a szerzői jogokra igényt tartok-ha már úgyis Sorosozunk):

kakas.jpg

Forrás: www.hbr.org

(0. lépés- abszolút opcionális: éljünk túl egy világháborút, vagy egy válságot vagy egy fegyveres konfliktust. Persze ezt ki is hagyhatjuk háború vagy fegyveres konfliktus hiányában, hiszen maximum szociális érzékenységet szerezhetünk, azt viszont máshogyan is be lehet szerezni)

1. lépés: Tanuljunk egy külföldi, jó nevű egyetemen, főiskolán támogatásokból, lehetőség szerint filozófiát. 
Fontos, hogy külföldi, jó nevű intézmény legyen. És minimum egy híres professzort válasszunk mentornak. Ez meghatározza majd a további életünket.

2. lépés: Kezdjünk el házalni mindenféle termékekkel, és lehetőség szerint ebben legyünk elég rosszak. Fontos, hogy ne élvezzük, legyen ez egy megalázó élmény, ami sarkalljon bennünket a 3. lépés megtételére.

3. lépés: Ha már elegünk van a 2. lépésből, szedjük össze magunkat és a filozófusi végzettségünkkel írjuk levelet minden kereskedelmi bankba, hogy vegyenek fel bennünket munkatársnak. Hangsúlyozom a filozófusi végzettséget!!! (A végén még erre a pontra majd visszatérünk)

4. lépés: Dolgozzunk olyan jól, hogy egyszerű banki ügyintézőből hamarosan már komolyabb pozícióba jussunk, sőt, képesek legyünk átigazolni egy nagy hírű kereskedelmi bankhoz, méghozzá elég komoly pozícióba. És itt jön a lényeg:

5. lépés: Kezdjünk el kidolgozni egy olyan rendszert, amivel a piacon folyó folyamatokat át tudjuk látni, és bizonyos anomáliákat előre tudunk jelezni (Soros reflexitás elmélete, amit nem csak a gazdasági folyamatokban, hanem társadalmi folyamatok értelmezésében is használt). 

6. lépés: Ha a rendszerünk megvan, vegyük rá a főnökünket, vagy más embereket, hogy adjanak nekünk kezdő tőkét, mondjuk 200,000-500,000 USD összegben, hogy az elméletünket a piacon is teszteljük. Mivel olyan fasza gyerekek vagyunk, hogy működik az elmélet, így hamarosan (értsd 2-3 év) megsoks(z)orozzuk a pénzt.

7. lépés: Alapítsunk egy saját hegde fundot, egy olyan alapot, ami nagy kockázatú befektetésekkel foglalkozik. Innentől már csak ügyesen kell forgatni a zsozsót, és úgy 10 éven belül lesz annyi tőkénk, hogy egy adott pillanatban kihasználva egy jegybank töketlenségét és bénaságát, akár egy devizát egy napra be is dönthetünk, ezzel elnyerve az 'ember, aki bedöntötte a ........ jegybankot' címet. (Megj: ez most már nehezebben fog menni, mert a körülmények ezt már nem teszik lehetővé, bár ha megfelelő az elméletünk még megeshet, hogy sikerül)

8. lépés: Kezdjünk el visszaadni a pénzünkből a társadalomnak, különösen, ha van egy elképzelésünk arról, hogy hogyan kellene kinéznie egy normálisan működő társadalomnak. Természetesen innentől kezdve biztosak lehetünk abban, hogy rövid időn belül azzal fognak gyanúsítani, hogy meg akarunk dönteni valami államot stb. De ezzel ne foglalkozzunk. Állami vezetők jönnek-mennek, de a demokrácia/vagy az, amit akarunk, hogy legyen/ megmarad (ha jól csináljuk). 

eva_sebe.jpg

Forrás: Facebook

Szóval nyolc egyszerűnek tűnő lépéssel már Sorosok is lehetünk.

Nem értek egyébként egyet Schmidt Máriával abban, hogy Sorost Silvához (a Skyfall James Bond film főgonoszához) hasonlította, szerint inkább Le Chiffre-hez hasonlít, ha már mindenképpen James Bondból kellene választanom. Silva inkább a mi miniszterelnökünk. 

Még egy nagyon lényeges gondolat: Sokan azt vetették Soros szemére, hogy egy interjúban azt mondta, hogy ő a tőzsdei kötései esetében nem szokott foglalkozni azok társadalmi vagy szociális hatásaival. Kérem azokat, akik ezt helytelenítik, gondolják végig, hogy milyen kávét isznak és azért mennyit fizetnek (Afrikában 1 dollár sem kap egy nap egy ember azért, hogy kávét szüreteljen), milyen pólót, ruhát viselnek és azért mennyit fizettek (ha itt Magyarországon én a kiskereskedelemben 2500 Ft-ot fizetek egy pólóért, akkor vajon a bangladeshi varrónő vajon mennyit kap érte), és ha mindezt egy Apple iPhone-on olvassa, akkor pedig a gyermekmunkát támogatta, mivel a kobaltot a telefon bizonyos részeihez afrikai gyerekek bányásszák. 

Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy óvatosan csak azzal a bírálattal, mert kiderül a végén, hogy senki sem jobb a másiknál...

És amire vissza akartam térni, az egy elmélet, méghozzá Amos Tversky és Daniel Kahnemenné, az összekapcsolási téveszme (conjunction fallacy). Ami szerint annak, hogy egy filozófus banki ügyintéző legyen kicsi az esélye (jó, egyszerűsítettem, de a linken ha valakit érdekel, végigolvashatja). 

Hajrá!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://incitizen.blog.hu/api/trackback/id/tr6512449575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása