Seggrepacsizók klubja avagy hogyan mentsük meg a magyar gazdaságot

2020. április 08. - Intelligent Citizen

Amikor arról beszélgetünk, hogy mi a magyar módi a gazdagság megmentésére, egyszerűen nem tudunk attól a filmjelenettől megszabadulni, amikor A ravasz, az agy... filmben arról ötletelnek, hogy hogyan fognak rövid időn belül lóvéhoz jutni. És jön a seggrepacsizók klubja ötlet, amiből kb 3 hét alatt lesz pénz, mikor nekik jövő hétre kellene. Hát ez a mostani gazdaság"mentő" csomag is kábé ilyen. 

Gondolkodtam rajta, hogy honnan kezdjek ennek a bődületes csomagnak neki, szálazzam-e szét, és írjak minden jelenleg ismert részéről a jelenlegi információk szerint, vagy csak írjam le a véleményem, hogy ez így nem jó. Végül arra jutottam, hogy leírom, hogy szerintem mi a probléma, arra mi a kormányzat megoldása és a véleményemet. 

Bár a végén szokás összegezni, de én most itt az elején szeretnék: elnézve az utóbbi 5 nap bejelentéseit nyilvánvaló, hogy a kormányzat sajnos nincs a válságkezelés ismereteinek birtokában. Nagyon úgy tűnik, hogy egy állapotot kihagytak: a jelent, a mostani helyzet kezelését. Minden intézkedésük a recovery- a felépülés időszakára vonatkozik. Jó ez a lózung, hogy "ha munka van, minden van", meg hogy "munka nélkül ne legyen bér", de jelenleg ennek semmi, de semmi haszna nincs.

A jelenlegi helyzetet nem egy rosszul felépített gazdasági lufi (lsd 2000-es dotcom válságot, vagy éppen a 2008-as pénzügyi összeomlást) okozza, hanem egy, a gazdaságtól közvetlenül független egészségügyi járványhelyzet. Ezért is hülyeség erre azt mondani, hogy igazságtalan (hahaha), mert ez a helyzet nem válogat. Tök mindegy, hogy te gazdag vagy vagy szegény, mennyi a likvid tőkéd, a GDP-n, a gazdasági növekedésed, meleg vagy-e vagy heteroszexuális. Mindenkit érint. Így azok az intézkedések, amik egy gazdasági válság kezelésére alkalmasak, itt nem biztos, hogy megállják a helyüket. 

Itt a vendéglátósok nem azért nem jutnak bevételhez, mert az emberek nem akarnak költeni, hanem mert rendelet tiltja. A szállodának nem azért kell bezárnia, mert azért nem menne senki, mert nincs rá pénz, hanem mert nem mernek (értelemes indokból), vagy mert kivárnak. És így tovább. 

Még egy gondolat: az egy biztos, hogy amikor ez a helyzet normalizálódik- értem ez alatt, hogy a korlátozások egy részét vagy mindet feloldják, mert ne legyünk naívak, ennek nem lesz egyhamar vége- az élet nem úgy fog továbbmenni, ahogyan eddig. És azt még senki nem tudja, hogy pontosan ez milyen átrendeződést, milyen változásokat fog hozni. Így ezekre már most készülni rendeleti szinten marhaság (persze lehet elemézéseket, forecastokat csinálni a várható szituációkra, de az inkább csak becslés).

Egy válság megoldását mindig onnan kezdjük, hogy felmérjük a jelenlegi helyzetet, és kétféle megoldást adunk: egy rövidtávút, ami a jelenlegi helyzet kárait hivatott valamelyest enyhíteni, és egy hosszútávút, ami majd a helyzetet hozza helyre hosszú távon. 

Szóval mi a jelenlegi helyzet (nagyon egyszerűen)?

1. emberek, akik azért vesztették el a munkájukat, mert leállt az a szektor, amiben dolgoztak (turizmus stb)

Ők vagy munkanélkül vannak- vagyis bevétel nélkül- vagy sikerül(t) valami alternatív megoldást találni (átmenetileg beállnak oda, ahol szükség van a munkára pl. futár)

2. emberek, akiknek még van munkája, de leállt a gyár és kivárnak

Ők vagy valamilyen szabadságon vannak, vagy fizetik a leállást, mert a gyár átütemezte a karbantartást, és most még talán van mit csinálni.

3. emberek, akik otthonról még dolgoznak, mert van még munka

Szerencsésebbek, akik meg tudják ezt tenni

4. emberek, akik dolgoznak, mert van mit (élelmiszer, drogéria, gyógyszertár stb)

Ők meg megfeszülnek az igények kiszolgálásában- mondjuk úgy, hogy viszik előre a szekeret

Persze a fenti felsorolásban az emberek lehetnek cégtulajdonosok, vállalkozók is. 

A fenti embercsoportokra a következők mindenképpen egységesen jellemzőek:

- kiadásaik vannak, amik egy része fix- vagyis nem függ a bevételtől

- bizonytalanságban vannak, mivel nem tudják, hogy ez a szituáció mit fog rövid és hosszútávon okozni, pontosabban mekkorák lesznek a károk, még azoknál is, akik még dolgoznak, mert a gazdaságban minden hat mindenre

- hirtelen kellett reagálni egy számukra idegen helyzetre, ami óriási rugalmasságot követel mindenkitől, emiatt a stresszhelyzet is megnőtt

img_2611_1.JPG

Forrás: Fidesz facebook oldala- szóval nem mém, hanem komoly

Rövidtávú megoldásnál ebben a helyzetben véleményem szerint nem arra kellene gondolni, hogy a magyar nép egy lusta csürhe, akik ingyenpénzt akarnak, és csak a hasukat akarják süttetni, hanem fura módon a keresztényi elvekre, vagyis arra, hogy a bajban segíteni kell azokat, akik nehézségbe kerültek, és támogatni azokat, akik még működnek.

Vagyis szerintem a következőket kellett volna tenni:

1. embercsoport: kieső jövedelmet valamelyest pótolni, vagyis munkanélküli segélyt adni, megnövelni a családi pótlékot, meghosszabbítani a támogatási időszakokat. Pl Kanadában akinek megszűnt a munkája heti 500 dollárt kap (nem sok, nem ebből lesz gazdag, de a túlélést segíti), és mindezt a regisztráció utáni hétvégén már folyósítják is

Az nekik nem megoldás, hogy tanulj valamit, képezd át magad- mire képezze át magát? Ki tudja, hogy mire lesz szükség? Kell-e egyáltalán átképezni? Vegyen fel felnőttképzési hitel, hogy képezze magát? Ilyen helyzetben ki az, aki hitelt fog adni és felvenni? Ezektől még otthon nem lesz mit enni...

2. embercsoport: bérüket támogatni, de nem úgy, hogy csak akkor ha bemegy a munkahelyre, ott valamit molyol, tanul vagy "fejleszt" a cégnek- ezt a baromságot nem is igazán tudom, hogy hogyan gondolták. A legkárosabb dolog a világon, amikor igazán nincs mit csinálni, de úgy kell tenni, mintha... tiszta kommunizmus. És egyébként a H&M-ben vagy a Zaránál a plázákban dolgozók vajon mit fognak fejleszteni? Kirakatot? És hová járjon be? 

3. embercsoport: itt valószínű, hogy még a bérrel nincs gond, de a cégeknek lehet problémája, hiszen likviditási gond lehet, az irodabérlet akkor is megvan, ha nem dolgoznak benne az emberek, lehet a bevételek is beszűkülnek stb. Itt is kellene valami támogatás- persze tök jó, hogy hitelmoratórium, meg az, hogy a szochot csökkentik, de valami még hiányzik

A vállalkozók meg vegyenek fel hitelt, hogy fejlesszenek... kockázat, kedves Palkovics úr, kockázat, a szó, amit fejben kellene tartani...

4. embercsoport: itt meg megfeszülnek, persze szuper az egyszeri bruttó 500 rugó az egészségügynek... de talán nem kellene a kisker cégeket megadóztatni... végül is ők húzzák a szekeret jelenleg, nem kellene még jobban büntetni. Nem büntetni, hanem segíteni kellene, akár úgy, hogy az áfa egy részét náluk hagyjuk a munkahelyek megtartására, vagy segítjük, hogy úgy tudjon több pénzt adni az embereinek, hogy neki ne kerüljön többe. Ők lesznek, akik még befizetők lesznek a költségvetésbe, de nem szorítsuk ki belőlük a szuszt

A bankok megadóztatása pedig kontraproduktív, de erről az MNB mentőcsomagjánál fogok beszélni egy másik bejegyzésben. 

Azt nem teljesen értem, hogy a nyugdíjasok közül hány embert érint a munkahelyének megszűnése, és miért kell most arról beszélni, hogy 2021-ben majd mi lesz (persze hazudok, értem én, csak az értelmét nem látom, mert a szitu ettől még nem lesz jobb). 

Jó lenne, ha a főbohóc a helyzetet nem a saját önös céljainak elérésére használná. Tényleg elnézést kérek, de nem tudok egy olyan emberről tisztelettel beszélni, aki egy ilyen gyászos helyzetet, ahol ő a vezető, rajta sok múlik, arra használ, hogy a jövőben hogyan szerezzen teljhatalmat. És emberek ezt beveszik.

Az számomra teljesen nyilvánvaló, hogy finoman szólva is fingjuk sincs, hogy mit kellene tenni. Másik, hogy bár a főbohóc szerint határtalan mennyiségű pénz áll a rendelkezésre, mégis úgy tűnik, hogy egy kanyi vas sincs jelenleg a kasszában az embereknek, mert ha lenne, akkor nem ilyen bődületes ökörségekkel állnának ki, 

Még egy gondolat és befejezem: azt persze semmivel nem lehet magyarázni, hogy miért kellenek azokat a törvények, amik átadnak ingatlanokat haveroknak, vagy a születési nemről szóló szégyenletes tervezet, vagy éppen miért kell milliárdokat kiszórni az operaházra vagy egyéb látványberuházásra... vagy éppen miért a Liget a legnagyobb probléma. 

Sajnálom, de ez így kevés lesz, még ha arra gondolok, hogy ez az egész mentés jó lesz majd később, egy olyan szituációra, amikor még azt sem tudjuk, hogy mi lesz.

A dilettantizmus nagyon veszélyes dolog, ennek lehetünk éppen a szemtanúi. 

Partizán és Bernard-Henri Lévy, avagy a magyar virtus

Ma reggel olvasom az index.hu-n, hogy Bernard-Henri Lévy, az éppen aktuális filozófus guru meglátogatta OV-t, és elbeszélgetett vele. Hát, mit mondjak, nem lepett meg a hír, ismerve a tényt, hogy Lévy úr éppen egy performanszával turnézik a világban. Én ezt szimpla marketingnek vettem, vagyis hírverést csinál a saját bulijának.

Aztán olvastam a Partizán Facebook bejegyzését, hogy idézem: "Bernard-Henri Lévy egy nárcisztikus fasz." Lehet, de jó marketinges. Na, de nem erről akartam pár sort írni, hanem arról, hogy Partizán bejegyzése pontosan megmutatja azt a rendszerszintű hibát, amiért Lévy a fent nevezett testrész, OV pedig még mindig az ország miniszterelnöke egyre bővülő jogkörrel: mindig más a hibás.

Partizán szerint a filozófusnak le kellene mondania a bevételeiről a magyar akadémia javára. Miért? Ő francia, nem a francia akadémiát cseszegetik, hanem a magyart. Nem itt él, nem ő választotta ezt a bagázst. Szerintük Lévy a nyugati gőg és önteltség mintaképe. Nem, Lévy tartott nekünk egy tükröt, amiben mi gőgöt és önteltséget látunk, és azt, hogy mindenki más hibás a szituációért, csak mi nem.

Barátaim, ezért tartunk ott, ahol tartunk. Nem Lévy a hibás, mert itt egy ilyen rendszer van, ő csak hasznot húz belőle a maga módján. Nem OV egyszemélyben hibás, hogy ő megint szinte azt csinál, amit akar, hanem mi, akik ezt hagyjuk.

Észre kellene már venni, hogy a magyar virtus kb annyira terjed, hogy belelépünk a szarba, majd azon siránkozunk, hogy a másik miért nem mossa le a cipőnket. Annyira hiányolom azt a gondolkodást, hogy tart az ember egy önvizsgálatot, és rájön, hogy elcseszte, majd felelősséget vállal, és próbálja a helyzetet helyrehozni. Ez láthatóan nem magyar.

Itt is mi történik? Egy francia lesz "Szánalmas, ostoba, beképzelt lófaszjóska.", mert mi bambák és töketlenek vagyunk, mert hagyjuk, hogy a CEU-t elüldözzék, az MTA-t beszántsák, hogy 400 órát dolgozhasson a munkásember stb. Ezért nem a francia hibás, csakis mi, magyarok. Mi hagyjuk ezt és hagytuk, hogy idáig jusson.

Itt van Szlovákia, amit mi magyar gőggel szoktunk cikizni, hogy a cipőnk régebbi, mégis valahogy ott a sarkukra tudtak állni, és nemet mondani.


Csak emlékeztetőként egy-két momentum:

- ki emelte fel a szavát, amikor Kishantos beszántották? (ez már előszél volt)

- ki állt ki az Ökotárs mellett, amikor őket elkezdték támadni? (ebből lett az MTA)

- ki emelte fel a hangját a CEU mellett?

- ki támogatta a fekete ruhás nővért?

- a tanárokat?

és sorolhatnám....

Mi mindig másoktól várjuk, hogy megoldják a problémát: az EU miért hagyja, az XY miért hagyja stb.. Név szerint is említhetnék akár akadémikusokat is, akik láthatóan vagy képtelenek voltak előre látni a történelem folyását, vagy egyszerűen letojták, mert nem ők voltak soron. Aztán soron következők lettek, és hirtelen feltűnt nekik, hogy valami bűzlik a cipőn. Nekem személy szerint ebből elegem van. Elegem van, hogy pozícióért, pénzért, CSOK-ért, Erzsébet utalványért és még mi tudja miért, elnézzük, hogy rendszerszinten rombolják a magyarságot. És higgyétek el, nem a pénz lopása a legnagyobb baj, hanem a jövő, a remény elrablása és tönkretétele.

Te miért hagyod?

0504_angelcaido-672x372.jpgForrás: https://remnant-army.org/

Végül: Partizánt értékelem, és Gulyás Márton munkája pedig felbecsülhetetlen érték. De sajnos úgy tűnik, hogy a gyom magvaiból azért jutott oda is.

Sanyi bácsi a bevándorló országból

Egy furcsa véletlen folytán nem tudtam csatlakozni az internethez 1 napig. Mondhatni életem legjobb napja volt.
Nem hallottam semmit hazám kis dolgairól. Néha mondjuk nem nagyon értem barátaim, ismerőseim elégedetlen posztjait.
A minap utána olvastam egy- két dolognak. És arra jöttem rá ezt a sok „Szart" hagyni kell egy darabig hadd álljon össze trágyává, és akkor szét lehet osztani a Parasztok között. Hogy legalább a föld lássa hasznát.
Mert, hogy mi nem igen, arra mérget veszek.
Amíg odafent a várban a férfitársadalmat lekicsinyítő csillár alatt egy indián közmondásokkal túlfűtött, hatalomra éhes, már bocsánat, Soros (jut eszembe mi van Gyuri bácsival oly rég nem hallottam felőle?) ösztöndíjas Roma (nem cigány) miniszter elnököl, addig nem is haladunk. Ja de, bocsánat, visszafelé.
Belemehetnénk a mostanában nagy port kevert devizaárfolyam dologba is. De ugyanaz lenne az eredmény. Csak még egy szöggel több, ami Magyarország szekerének a kerekét laposítja.
Egy számmal zárom soraim ez egy olasz partizán szám mostanában felkapott lett. Talán így a fiatalokhoz is eljut.

Kifogás: nincs nyelvérzékem... Ja, akkor miért beszélsz magyarul?

Barátnőm kért meg, hogy írjam már le a gondolataimat a nyelvtudásról, és arról, hogy van-e nyelvérzék. Hogy miért is lehetnek érdekesek a gondolataim ebben a témában? Talán azért, mert 10+ évet tanítottam nyelvet, fejlesztettem tananyagot, próbáltam több száz diák fejébe verni az angolt és más idegen nyelvet. Aztán esetleg azért, mert sikerült az első diplomámat nyelvészetből szerezni, és még talán azért, mert van erről egy elég meghatározott és stabil meglátásom.

Kezdjük onnan, hogy általános kifogás, ha egy ember nem beszél idegen nyelvet, hogy nincs nyelvérzéke. Ez alapvetően egy olyan kifogás, mintha az ember azt mondaná a pénztárnál fizetéskor, hogy bocsánat, nem tudok fizetni, mert nem tudom kikeresni a bukszámból az 5000-est. (Persze, tudom, van ilyen, de ez rendellenesség…). Van egy fickó, Noam Chomsky, aki szerint a nyelv velünk született eszme, vagyis nyelvet mindenki meg tudja tanulni- a nyelvtan viszont tanult rendszer. És szerintem itt keverednek össze a dolgok. Amikor tanítottam, és ezzel a kifogással jöttek, mindig visszakérdeztem: „akkor hogy lehet, hogy mi most magyarul beszélgetünk?”. Halkan jegyzem meg, hogy a magyar tényleg az egyik legnehezebb nyelv. Ha ezt valaki megtanulta, akkor hogyan ne lenne képes olyan egyszerű nyelvet elsajátítani, mint az angol…

gamified-language-learning-duolingo.png

Forrás: Duolingo

Szóval egyezzünk ki abban, hogy nyelvérzék, abban a kontextusban, ahogyan sokan használják, nem létező fogalom. Magyarul nincs. Az igaz, hogy olyan van, hogy valaki könnyebben tanul nyelveket, mint ahogyan van olyan, akik könnyebben tanul matematikát vagy fogja fel az irodalom csodáit. Véleményem az, hogy egy átlagos képességű ember simán egy szintig meg tudja tanulni a matematikát, fizikát, nyelveket. Csak esetleg bele kell feccölni az időt és energiát.

Folytassuk azzal, hogy miért van szükség nyelvtudásra mondjuk a diplomához. Én itt nem is nagyon emelném ki a diplomát, mert szerintem ahhoz elengedhetetlen egy idegen nyelv ismerete, régebben azt a nyelvet preferálták, amin jellemző volt a szakirodalom (pl. finnugor nyelvészeten a németet, de diplomáciánál meg a francia volt a menő).

Oké, kell a nyelv a szakirodalom miatt, de miért másért? Hát mondjuk azért, mert amikor egy nyelvet elsajátítasz, akkor egy idegen kultúrát, gondolkodásmódot is megtanulsz, és ezzel talán egy kicsit nyitottabb is leszel. Vagy mondjuk azért, mert elmész külföldre, és nem idióta módjára üvöltözöl az ott lakókkal, hogy a biciklikölcsönzőt keresed (nem érti? KERÉKPÁR!!!!). Esetleg azért is jó, mert rájössz, mint például én, hogy tehetséged van a matekhoz, azon belül is a valószínűségszámításhoz. Én világ életemben magyarul tanultam a matematikát, és hát hogy is mondjam, nem voltam egy lángész. Valahogy éreztem legbelül, hogy ez érdekel engem, jó is lenne, de nem fogtam az adást. Aztán lehetőségem volt angolul matekot tanulni, és mintha kicseréltek volna. Minden a helyére került. A mai napig ha magyarul olvasok valami matematikai dolgot, meg kell néznem angolul is, mert úgy jobban értem.

Miért jó még az idegen nyelv? Segít eligazodni a mai világban, most, amikor olyan sok az álhír (fake news). Én például nagyon sokszor külföldi hírportálokon szoktam ellenőrizni, hogy amit olvasok az úgy van-e.  Ja, és azért is jó, mert az ember eredeti nyelven olvashat regényeket, ami mindig egy plusz szellemi kihívás. Olyan érdekes látni, hogy fordították le a regényeket.

Egy szó mint száz: tessék megtanulni egy idegen nyelvet legalább. Régebben is normális dolog volt (még sokszor a napszámosoknál is, de a polgári rétegnél mindenképpen), hogy legalább franciául, de sokszor németül és angolul is beszéltek. Gondoljuk csak bele: elment az iparostanonc külföldre inaskodni, vajon magyarul próbált érvényesülni? Vagy csak jusson eszükbe Jane Eyre, a lowoodi árva, aki simán nyomta franciául. Itt kell megemlítenem Ady Endrét, akiről azt tartja a fáma, hogy marha nehezen tanult meg franciául, de azért nem adta fel.

A kifogásra pedig a válaszom az, hogy a nyelvtanulás kicsit önismeret is: rá kell jönni, hogy én magam hogyan tudom a legkönnyebben elsajátítani a nyelvet. Öcsém pl soha nem tudok iskolai rendszerben megtanulni egyet sem, de idegen nyelvi környezetben élve simán megy neki. Ő nem tudja, hogy az milyen nyelvtani szerkezet, csak azt tudja, hogy ezt így mondják, ha ezt akarom kifejezni, akkor ezt kell mondani. Én szeretnem a nyelvtant, a rendszert, sokszor először a nyelvtani szabályokat tanulom meg. Azt is tudom, hogy sokszor az iskolai élmények is hatnak az emberre, és nehezen szabadul a rossz érzésektől. Mégis, ha egyszer ezt elengedjük, és bátran szembe nézünk azzal, hogy igen, nem fogom most jól mondani, de megérti a másik mit akarok?, akkor a megszabadulunk egy olyan köteléktől, ami gátolt a szabadságunkban.

Mindenki más, és a nyelvet is másként fogja megtanulni. DE! Meg lehet tanulni, és nem kell görcsölni, magyarul sem beszél mindig az ember helyesen. Idegen nyelveket ismerni pedig nagyon jó, így mindenkit biztatok, hogy tanuljon idegen nyelvet! Frissen tartja az elmét!

Külhoni magyar először találkozik a 888.hu-val

Sanyi bácsi jelenti

Amikor „franciába” szakad magyar testvérünk szembesül a 888.hu oldallal:

(Idézet Sanyi bácsitól)

„Már bocsánat, de hol a tökömbe találtad ezt a -.. nem találok rá jelzőt- híroldalt. (És ezzel, hogy híroldalnak nevezem ezt a ..... messze felül értékelem).
Mondanám nincs lejjebb, de tapasztalatból tudom, ez még csak a ,,szar " felső része.

888.png

forrás: Facebook/illiberal memes

Lassan ott tartunk mi, akik ,,kalandvágyból" hagyták hátra szeretteiket, családjukat, hazájukat, hogy félve megyünk haza a migránsokkal erősen „fertőzött” országokból.

Mert minket is megbélyegeznek a végén a saját hazánkba. Hol tartunk? Hová megyünk? ....... Mire jó ez még?

Tudom megnyerték a választásokat- úgy ahogy- hagyjuk…

És jönnek az önkormányzati ,,választások” , de tudjuk mi lesz az eredmény. Kitől tartanak még mindig?
Ha tehetném, én azt kérném, hogy legalább a nyári időszakra álljon már le ez az észak-koreai kommunista propagandát is meghazudtoló, nem is tudom mihez mérhető gépezet.
Gondolom ez túl nagy kérés lenne a Führernek és pénzéhes csapatának.
De mégis kellene egy kis szünet, pihenjünk, élvezzük a nyarat. És ősszel újra be lehet fűzni a Soron következő Soros Sorozatot. Addig is pihenjünk.”

Az élet a legjobb méreg

Sanyi bácsi jelenti

Egy nem éppen ,,magyarnak" mondható miniszterelnök hazugnak, tolvajnak, embereket megfélemlítőnek állít be egy általa jól ismert népcsoportot. És mindezt megfűszerezi egy Hitler által (csak neki nem middel volt problémája) is kipécézett népcsoport tehetős és máig is haza szerető üzletemberrel. Aki szerinte csak indulatokat gerjesztett.
Nem tudom volt-e más kiút, mint a megfélemlítés. Csak az nem világos számomra, hogy Bözsi néni (mondtam egy nevet) miért fél jobban a „migránstól" (jelzem, itt franciában én is az vagyok, és dolgozok, fizetem az adót), mint eddig a helyi romáktól?
A mostaniak bevándorló népek, nem migránsok. És ezek nem a tanyavilágra, a mélyszegénységre vágynak. Hanem, ahogy az ott élők is, a megélhetésre, a nagy városra. És míg mi,, nagyvárosiak " nem tüntetünk ez ellen, addig nem értem a dolgot. Persze értem a sajtót, de gyerekek egy VB alatt több az erőszakos bűncselekmény, mint amit most folyamatosan hallani.

Pl. Ha már itt járunk. Elgondolkodtató az is: véletlen-e ,hogy a Metallica a választások előtt megannyi Tankcsapda szám közül pont ezt adta élő magyarul. Hallgasd végig a szöveget ha nem ismernéd (amit kétlek). Vagy így akartak valamit üzenni. Mert mint tudjuk a rock, mint műfaj soha nem volt a kormányok kedvelt és elfogadott műfaja.
Ennyi előjáróba majd folytatom.

Ülj le, fiam, egyes!

Orbán (Fidesz) programja

Ülj le, fiam, egyes! Mondta volna megboldogult történelem tanárnőm gimnáziumban úgy 25 évvel ezelőtt, ha a feleletem során azt a logikai utat folytattam volna, amit Orbán Viktor tett meg március 15-i beszédében. Most két dolgot ragadnék ki:

1) a kik mikor kiket űztek ki logikai sort, miszerint a török szultán seregét mi magyarok űztük ki, amit maga a történelem krónikája sehol nem támaszt alá, mert ha így lett volna, miért lett volna utána IV. Károly haláláig Habsburg uralom, vagyis Osztrák-Magyar monarchia.

Aztán a vezér szerint a Habsburgokat a labancaikkal együtt kiűztük, ami azért érdekes, mert akkor miért lett volna 1848-as szabadságharc, 1867-es kiegyezéssel utána. Itt megint elment a logikai út.

És következik a joker: a szovjetek. Ja, ők hazamentek, miután végül is a hidegháború véget ért. De mégis most meg pont Viktorunk engedi be őket a törökökkel egyetemben. Szegény Zrínyi, Dobó és a többi nagy harcos biztos fejét fogná az '56-os hősökkel egyetemben, hogy mi a franc baja van a főnöknek, hogy azokkal szűri össze a levet, akiket elvileg kiűztünk...

na de térjünk rá a 2. pontra:

2) demokráciából is bukó a nagymester. Egyrészt most a Fidesz aka Orbán Viktor van hatalmon, értsd vezető pozícióban. A demokrácia lényege, hogy van ellenzék, ellenpólus, aminek a dolga az, hogy a hatalmat gyakorlók felett valamiféle ellenőrzést biztosítson, hogy ott lebegjen felettük Damoklész kardja, hogy nem végtelen a menet. 

"Drága" vezetőnk a szabadságharc 170. évfordulóján elmondott ünnepi beszédében a fenti történelmi hazugságokon túl kihirdette a Fidesz anti-demokratikus, mondhatni diktatórikus programját: röviden: bárkiért jöhet a fekete autó. Egyszerűen félelmetes az, hogy ez az ember nem tudja felfogni, hogy ez a mondat- miszerint majd elégtételt vesznek jogi, erkölcsi (hahahahahahahaha) és politikai értelemben- olyan nyíltan a sztálini diktatúrát idézi, hogy Kim Dzsong Un is megnyalja a szája szélit. 

Senkinek ne legyen az a kényszerképzete, hogy ez így jól van. Emlékezzünk arra, hogy Sztálin és Rákosi is bármikor képes volt a velük egy oldalon lévőket is gond nélkül feláldozni, ha úgy kívánta a helyzet. Mi a garancia, hogy a nagy elégtételvétel során nem "esik-e el" néhány cimbora is? Soha ne legyél biztos benne, hogy megúszod, mert te Fideszes vagy. A diktatúra nem válogat....

 

1984.gif

Forrás: https://thenextweb.com/

Ahmed H és terrorcselekmény a következő bukó historia. Itt is sikerült a rendszernek egy kövér elégtelent összeszednie. Szóval ha Ahmed H terrorcselekményt követett el, akkor a mostani Magyar Kormány szintén ezt követi el folyamatosan és módszeresen. Miért? Mert terrorcselekmény az:

314. § (1) Aki abból a célból, hogy

a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,

b) a lakosságot megfélemlítse,

c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,

a (4) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő

(Forrás: Btk)

Tehát Magyarország dönt, nem az ENSZ és az, ahogyan a kormány a lakosságot a menekültekkel folyamatosan megfélemlíti számomra kimeríti a terrorcselekmény fogalmát. Hiszen a félelemkeltést csakis a saját önös hatalomban maradásuk céljából használják.

Sajnálom, hogy erről kell írni. Egyébként a GDP-ről, kereskedelmi deficitről és a makrogazdaságról szerettem volna egy kicsit értekezni, de jöttek ezek az események. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lebontják, lebontották...

Fidesz kampány deluxe

1.jpg

És a stadionokat, a felcsúti kisvasutat, a Karmelita teraszát…

Mondjuk, mást nem nagyon tudnának. Ugyanis azt megtette a Fidesz. Az általuk alkalmazott unortodox kampány esetén– a saját termékük promotálása helyett a konkurencia ócsárlása – 8 éve így érveltek volna maguk ellen: lebontják a demokráciát, tönkreteszik az egészségügyet, szétverik az oktatást, ellopják a magánnyugdíj-megtakarításokat…

A teljesség igénye nélkül felsorolt tényekkel szemben áll a határzár vélelmezett lebontása egy olyan társulat szerint, amelynek vezetője többször kijelentette, hogy ne a száját, hanem a kezét figyeljük…

Függetlenül attól, hogy akaratom ellenére, a saját költségemre készített igénytelen montázs valóságtartalma mekkora, nem elkeserítő, hogy két ciklus közel 2/3-os kormányzása után ezek a szerencsétlenek ennyi tudnak felmutatni? Egy kerítést?

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ez a tereptárgy megállítana egy olyan többszázezres tömeget, amelyet 2015-ben átmasíroztattak az országon.

Persze jó ha van, mert így az erre csámborgók csak kamion rakterében, kisrepülőgéppel, alagúton – ez utóbbi még nem bizonyított – jönnek be illegálisan.

Tudomásom szerint a magyarországi migráció nem követelt emberéletet, ellentétben a Honvéd kórház sürgősségi osztályával…

Ennek ellenére a szórólapok és a plakátdömping alapján ennél nagyobb DANGER nem létezik.

Persze értem én, hogy vannak gyengén bútorozott, – nem okvetlenül iskolázatlan – könnyen megvezethető emberek, akiknek nem tűnik fel, hogy milyen kerítés, és melyik oldalán állnak…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ébresztő, emberek, ne legyetek birkák!

O tempora, o mores!

Cicero beszéde, amit Catilina ellen mondott el, sok mindenben a mostani közállapotokra is igaz lehet. Ezért is választottam alcímnek Cicero méltán híres mondását, vagyis "Ó idők, ó erkölcsök!" 

Bár magamat nem tartom egy nagy erkölcscsősznek, és nem igazán szokott foglalkoztatni, ha valaki homokos, vagy csúnyán beszél, vagy mit tudom én, mondjuk swinger partikra jár, mert úgy gondolom, hogy ezzel mindenkinek magának kell elszámolnia.

Amin viszont nem tudok felülemelkedni, és nem tudok szó nélkül elmenni, az egy nemzet erkölcseinek, moráljának a sárba tiprása készakarva, tudatosan, saját önös hatalmi érdekeknek a megtartása végett. Amint egy nemzet lealjasul, ott már nem nagyon lesz visszaút. És amit most látok, nem tölt el örömmel.

Kezdem azzal a masszív és arcátlan propagandával, ami szokás szerint (jaj, de nem esik jól ezt leírni), megy, vagyis Stop Soros. Már annyira unom, hogy azzal kell szembenéznem minden nap, hogy a kormány ordas hazugságokra költi a pénzt, és sajnos ennek van hatása is. A minap éppen egy egészen elegáns boltban jártam- svájci sapkát szerettem volna venni, fehéret-, amikor egy idősebb hölgy azt magyarázta az eladónak a százezres kabátok között válogatva, hogy korábban a turkálóban vásárolt, de mióta megy a migráns válság, nincs jó kabát a turiban. Az eladó kényszeredetten mosolygott, én meg nem tudtam a helyzetet hová tenni. Tényleg arról, hogy a turiban nem lehet kapni jó kabátot, is a migráns jusson az eszünk? Nem túlzás ez?

4.jpg

forrás: www.erdekesvilag.hu

Szóval itt vagyunk megijesztve, rémisztgetve, hogy úh, jaj, jönnek a migránsok. Személy szerint jobban aggódom az egészségem miatt, és azért, hogy még véletlenül se kerüljek a Honvéd kórház sürgősségi osztályára, mint hogy egy migránssal találkozzam. 

Aztán úgy, ahogyan kell teljesen lezüllesztették az újságírást. Az Origo nevű "hírportál" jobban hasonlít egy fake-news blogra, mint egy valódi hírportálra, a Tények című "hírműsor" meg egy legalsó szintű bulvárlap tévés feldolgozására. Az, amit utóbbi napokban Juhász Péterrel műveltek, előtte pedig Vona Gáborral vagy éppen Gyurcsánnyal, ahhoz azért igen komoly gyomor kell. Az biztos, hogy Szalai-Kökény Viviennek gerince az nincs, de bőre olyan vastag, mint egy rinocérosznak. 

De sorolom tovább, mert van még mit a kedves kormányunk fejére olvasni: például itt a szipi-szuper Elios műsor. Ki mikor hogyan volt tulajdonosa a cégnek. 2018-ban már az elmúlt 8 év elég nehezen játszik, de azért mindig bepróbálkoznak Bajnaival, mint itt is (én személy szerint nem is igazán értettem, hogy ő hogyan került a képbe), aztán persze a kegyvesztett Simicska, csak ott meg kilóg a lóláb, mert hát akkor igencsak egy csónakban eveztek. Ha Simicska volt az üzletben, és az OLAF szerint szervezett bűnözésre utal a módszer, akkor csak benne voltak ők is... De hát még ez sem igaz, mert akkor dokumentálhatóan a főnök veje volt a rendszer feje. Értem én, hogy ciki, meg most nem akarjuk olyan gyorsan kiadni a jelentést, mint a 4-es metró ügyében, amikor Csepreghy büszkén hurcolta a terembe a szépen fűzött jelentést, hogy mindenkinek meglegyen. Most éppen az Európai Bizottság véleményére várunk, akit korábban még megállítani szándékoztunk. 

Persze alaptétel a bandánál, hogy "én offshore-om nem offshore, te offshore-od offshore." És az is, hogy ha eleget ismételjük a hazugságot, abból tény lesz. Hála istennek azért nem lesz tény. 

Mindennek ellenére, a közvélemény-kutatások alapján még mindig vannak olyanok, akik ezt a rendszert támogatják. Akik nyugodt szívvel támogatják az oktatás minőségének leépítését, hogy a multinacionális cégeknek legyen sok kétkezi munkás, az egészségügy fizetőssé tételét, mivel jelenleg ha nem fizetsz, minőségi ellátást nem kapsz. Arról nem is beszélek, hogy támogatnak egy olyan fenntarthatatlan gazdasági rendszert, ami jobban hasonlít a középkori hűbéri rendszerhez, mint a kapitalizmushoz. De erről már írtam

Szóval, Fidesz szavazók, és azok, akik még nem döntöttek, jól gondoljátok meg, hogy mire szavaztok! Mert a felelősség nagy, és ne legyünk már birkák, hogy ilyen egyszerű félelemkeltéssel és ostobaságokkal el tudják venni a józan eszünket. 

letoltes.jpg

forrás:www.30per40.blog.hu

Végére a Fidesz hitvallása A hét mesterlövész című filmből (így hagyjátok magatokat megnyírni): 

Ha Isten nem akarta volna, hogy megnyírjuk őket, nem csinált volna belőlük birkát

A jó (pénz), a rossz (bitcoin) és a csúf (a piac)

Már régen szerettem volna a pénzről és a kriptovalutákról írni, konkrétan november óta készülök, de aztán volt egy vitám szeretett anyósommal, ami elvette a kedvemet az egésztől. Most jött el a pillanat, hogy mégiscsak írok erről. 

A vita alapja az a kérdés volt, hogy mi is valójában a bitcoin. Anyósom  számvitel szempontjából nézte a dolgot, és azt mondta, hogy a NAV állásfoglalása szerint ez vevői követelés, szerintem viszont ez szimpla félreértés. Ekkor feltette a kérdést: "Okosabbnak gondolod magad a NAV-nál?"  Persze a vita odáig "fajult", hogy anyósom megkérdőjelezte a szakmai tudásomat- jelezném, jogosan, mert nem vagyok könyvelő, sem a magyar számviteli törvényt sem ismerem behatóan- és hát, legyünk őszinték, simán lehülyézett. Tanács: ezért ne vitatkozz anyóssal- a végén mindenképpen hülye leszel :-). 

Na, de térjünk a lényegre, miért is gondolom én, hogy a NAV-nál félreértés van. Szerintem a bitcoin pénz (pénzügyi eszköz) kategóriába esik. A pénzt következő funkciókkal szokták leírni:

- értékmérő (store of value): vagyis egy központi szabályozás lehetővé teszi, hogy az értéke kezelhető legyen. Persze ez nem mindig teljesül, emlékezzünk csak 2015-re, amikor a svájci jegybank elengedte a svájci franc árfolyamát, és vérengzés indult el a piacokon. De korábban is voltak hasonló esetek. 

- elszámolási egység (unit of account), ami arra utal, hogy a pénz a kereskedelemben, mint elszámolási standard megjelenik

- csereeszköz (medium of exchange) vagyis amin termékeket és szolgáltatásokat tudunk vásárolni.

Régebben volt még egy negyedik funkciója is a pénznek, de azt az idők előrehaladtával nem szokták megemlíteni, ez pedig a halasztott fizetések elfogadott eszköze. Ez azért nem mindig teljesül, mert ehhez hosszútávon stabil pénznek kell lennie, ami jelenleg nem valósul. Korábban, amikor még a valutákat az aranyhoz kötötték, és meghatározták, hogy egy dollár vagy font hány uncia aranynak felel meg, könnyen követhető volt ez a funkció. 

Ha megnézzük a három fenti funkciót, akkor abból 2-t simán tud teljesíteni, szerintem félig a harmadikat is, mert igaz, hogy nincs központi szabályozás, ami meghatározná az értéket, de van egy maximalizált kibocsátás (supply), ami forgalomba kerülhet. Így a piacon egy bizonyos mennyiség felett nem lesz forgalomban több. Valamint itt az értéket a piac határozza meg vagyis a kereslet-kínálat. 

Utalva a címre, miért is lehet rossz a bitcoin? Általában azt hallom, hogy azért rossz, mert nincs mögötte semmi, nincs semmi érték, amire ezt kibocsátanák. Valójában ez igaz bármelyik más valutára is, hiszen mióta fiat money van (vagyis beválthatatlan papírpénz, amit nem lehet aranyra/ezüstre váltani), azóta a forgalomban lévő valutáknak az értékét is a piac (a pénz vásárlóértéke) és a jegybankok határozzák meg. Gondolhatjuk, hogy na jó, persze, de mégis, ott van a Fort Knox-i aranykészlet, meg a jegybankok aranya. De ez csak a filmekben van így. Persze, mondhatjuk, hogy rendben, de akkor is, ott egy gazdaság, és a gazdaság működése adja az értéket. 

És itt eljutottunk a miért jó a pénzhez? Sok beszélgetésben a pénzt olyan dolgokkal ruházzák fel, amik valójában nem is léteznek. Ahogyan azt az előbb is leírtam, többen még mindig azt hiszik, hogy valahol mélyen a pénz gyökerei az aranyban vannak ma is. De ez már nagyon régen nincs így. Amikor még a gyökerek az aranyban voltak, akkor sem annyi pénz volt forgalomban, aminek mindnek volt aranyfedezete, hanem sokszor több, és ha mondjuk elindult egy bankroham az aranyra váltásra, akkor gond volt, és sokszor külföldről kellett aranyat szerezni, vagy korlátozni kellett a beválthatóságot. 
Aztán jön a hitelpénz, vagyis, hogy a bank kötelezettsége pénz, az én kötelezettségem hitel. Tehát, ha a bank hitelez, akkor tud pénzt kreálni. Jelentem, sokszor már ez sem kell. Csak ezt valahogy nehéz elfogadni, hogy jelenleg a pénzünknek semmilyen "igazi" alapja nincs, így ezt csalásnak értelmezzük, mint ahogyan a bitcoin esetében is, hogy nincs semmi. Valahogy az ingyen ebédet nem veszi be a gyomrunk. 

cartoon_moneyprinting.jpg

forrás: www.shiftcurrency.com

Na, és miért csúf a piac? Mert például a bitcoin esetében szinte teljesen bizonyítja mind E. Fama hatékony piac (efficient market) elméletét, mind pedig R. Shiller viselkedési közgazdaságtani elméleteit (például a irracionális bővölködést). Famáét azért, mert bizonyítja, hogy amennyiben hatékony a piac, a korábbi árakról elérhető publikus információk a jelenlegi árban megjelennek, minden releváns és elérhető információ befolyásolja a jelenlegi árat, és olyan privát információk, amikkel a piacot meghatározók rendelkeznek, ugyancsak megjelennek a jelenlegi árban. Vagyis emiatt az árfolyam szinte megjósolhatatlan. Bitcoin esetében például simán lehet, hogy az árfolyam azért zuhan, mert jött egy hír, hogy a Facebook nem fogadja el a bitcoint a továbbiakban, vagy hogy Dél-Koreában be akarják tiltani a kereskedést, Malajziában pedig komoly központi banki szabályozás jön mind adózás miatt, mind pedig a csalásokat elkerülendő. 
Itt jön be a képbe a viselkedés, vagyis, a csordaszellem jellemzően, mert ha látom, hogy mindenki elad, félve attól, hogy majd későn lépek ki, én is eladok, így elérve azt, amit most hétfőn (02.05-én) is láthattunk a világ szinte minden tőzsdéjén. 

Személy szerint azt gondolom, hogy egyrészt a bitcoin egy nagyon érdekes (és egyben drága) gazdasági kísérlet, aminek a technológiai háttere és akár maga az elv is jövőbe mutató, vagyis vélelmezem, hogy ez nem egy zsákutca, hanem egy közeli jövőbeli fejlődési pontja a pénznek. Persze addig sok mindenen kell átmennie a rendszernek.

És még egy szó a csúf piacról: a hétfői zuhanásról- sokan jelezték már korábban, hogy a jó világnak hamarosan vége, mert túl van fújva a részvénypiac. És ez igazi is, amit sokféleképpen lehet bizonyítani, például Alan Greenspan elméletével, miszerint ha a kötvénypiac és részvénypiac nagyon eltávolodik egymástól, akkor ott igencsak lufi fújódik (ezt szokták Fed modellnek is hívni). Jók ezek a jóslások, de sokszor az nyer, aki az időpontot is meg tudja határozni, és az esés mértékét is... És itt megint a hatékony piacnál és a csordaszellemnél járunk.

Fontos: ha befektetéseink vannak, legyünk nagyon higgadtak. Soha nem cselekedjünk félelemből (tudom nehéz).