Partizán és Bernard-Henri Lévy, avagy a magyar virtus

2019. április 09. - Intelligent Citizen

Ma reggel olvasom az index.hu-n, hogy Bernard-Henri Lévy, az éppen aktuális filozófus guru meglátogatta OV-t, és elbeszélgetett vele. Hát, mit mondjak, nem lepett meg a hír, ismerve a tényt, hogy Lévy úr éppen egy performanszával turnézik a világban. Én ezt szimpla marketingnek vettem, vagyis hírverést csinál a saját bulijának.

Aztán olvastam a Partizán Facebook bejegyzését, hogy idézem: "Bernard-Henri Lévy egy nárcisztikus fasz." Lehet, de jó marketinges. Na, de nem erről akartam pár sort írni, hanem arról, hogy Partizán bejegyzése pontosan megmutatja azt a rendszerszintű hibát, amiért Lévy a fent nevezett testrész, OV pedig még mindig az ország miniszterelnöke egyre bővülő jogkörrel: mindig más a hibás.

Partizán szerint a filozófusnak le kellene mondania a bevételeiről a magyar akadémia javára. Miért? Ő francia, nem a francia akadémiát cseszegetik, hanem a magyart. Nem itt él, nem ő választotta ezt a bagázst. Szerintük Lévy a nyugati gőg és önteltség mintaképe. Nem, Lévy tartott nekünk egy tükröt, amiben mi gőgöt és önteltséget látunk, és azt, hogy mindenki más hibás a szituációért, csak mi nem.

Barátaim, ezért tartunk ott, ahol tartunk. Nem Lévy a hibás, mert itt egy ilyen rendszer van, ő csak hasznot húz belőle a maga módján. Nem OV egyszemélyben hibás, hogy ő megint szinte azt csinál, amit akar, hanem mi, akik ezt hagyjuk.

Észre kellene már venni, hogy a magyar virtus kb annyira terjed, hogy belelépünk a szarba, majd azon siránkozunk, hogy a másik miért nem mossa le a cipőnket. Annyira hiányolom azt a gondolkodást, hogy tart az ember egy önvizsgálatot, és rájön, hogy elcseszte, majd felelősséget vállal, és próbálja a helyzetet helyrehozni. Ez láthatóan nem magyar.

Itt is mi történik? Egy francia lesz "Szánalmas, ostoba, beképzelt lófaszjóska.", mert mi bambák és töketlenek vagyunk, mert hagyjuk, hogy a CEU-t elüldözzék, az MTA-t beszántsák, hogy 400 órát dolgozhasson a munkásember stb. Ezért nem a francia hibás, csakis mi, magyarok. Mi hagyjuk ezt és hagytuk, hogy idáig jusson.

Itt van Szlovákia, amit mi magyar gőggel szoktunk cikizni, hogy a cipőnk régebbi, mégis valahogy ott a sarkukra tudtak állni, és nemet mondani.


Csak emlékeztetőként egy-két momentum:

- ki emelte fel a szavát, amikor Kishantos beszántották? (ez már előszél volt)

- ki állt ki az Ökotárs mellett, amikor őket elkezdték támadni? (ebből lett az MTA)

- ki emelte fel a hangját a CEU mellett?

- ki támogatta a fekete ruhás nővért?

- a tanárokat?

és sorolhatnám....

Mi mindig másoktól várjuk, hogy megoldják a problémát: az EU miért hagyja, az XY miért hagyja stb.. Név szerint is említhetnék akár akadémikusokat is, akik láthatóan vagy képtelenek voltak előre látni a történelem folyását, vagy egyszerűen letojták, mert nem ők voltak soron. Aztán soron következők lettek, és hirtelen feltűnt nekik, hogy valami bűzlik a cipőn. Nekem személy szerint ebből elegem van. Elegem van, hogy pozícióért, pénzért, CSOK-ért, Erzsébet utalványért és még mi tudja miért, elnézzük, hogy rendszerszinten rombolják a magyarságot. És higgyétek el, nem a pénz lopása a legnagyobb baj, hanem a jövő, a remény elrablása és tönkretétele.

Te miért hagyod?

0504_angelcaido-672x372.jpgForrás: https://remnant-army.org/

Végül: Partizánt értékelem, és Gulyás Márton munkája pedig felbecsülhetetlen érték. De sajnos úgy tűnik, hogy a gyom magvaiból azért jutott oda is.

Sanyi bácsi a bevándorló országból

Egy furcsa véletlen folytán nem tudtam csatlakozni az internethez 1 napig. Mondhatni életem legjobb napja volt.
Nem hallottam semmit hazám kis dolgairól. Néha mondjuk nem nagyon értem barátaim, ismerőseim elégedetlen posztjait.
A minap utána olvastam egy- két dolognak. És arra jöttem rá ezt a sok „Szart" hagyni kell egy darabig hadd álljon össze trágyává, és akkor szét lehet osztani a Parasztok között. Hogy legalább a föld lássa hasznát.
Mert, hogy mi nem igen, arra mérget veszek.
Amíg odafent a várban a férfitársadalmat lekicsinyítő csillár alatt egy indián közmondásokkal túlfűtött, hatalomra éhes, már bocsánat, Soros (jut eszembe mi van Gyuri bácsival oly rég nem hallottam felőle?) ösztöndíjas Roma (nem cigány) miniszter elnököl, addig nem is haladunk. Ja de, bocsánat, visszafelé.
Belemehetnénk a mostanában nagy port kevert devizaárfolyam dologba is. De ugyanaz lenne az eredmény. Csak még egy szöggel több, ami Magyarország szekerének a kerekét laposítja.
Egy számmal zárom soraim ez egy olasz partizán szám mostanában felkapott lett. Talán így a fiatalokhoz is eljut.

Kifogás: nincs nyelvérzékem... Ja, akkor miért beszélsz magyarul?

Barátnőm kért meg, hogy írjam már le a gondolataimat a nyelvtudásról, és arról, hogy van-e nyelvérzék. Hogy miért is lehetnek érdekesek a gondolataim ebben a témában? Talán azért, mert 10+ évet tanítottam nyelvet, fejlesztettem tananyagot, próbáltam több száz diák fejébe verni az angolt és más idegen nyelvet. Aztán esetleg azért, mert sikerült az első diplomámat nyelvészetből szerezni, és még talán azért, mert van erről egy elég meghatározott és stabil meglátásom.

Kezdjük onnan, hogy általános kifogás, ha egy ember nem beszél idegen nyelvet, hogy nincs nyelvérzéke. Ez alapvetően egy olyan kifogás, mintha az ember azt mondaná a pénztárnál fizetéskor, hogy bocsánat, nem tudok fizetni, mert nem tudom kikeresni a bukszámból az 5000-est. (Persze, tudom, van ilyen, de ez rendellenesség…). Van egy fickó, Noam Chomsky, aki szerint a nyelv velünk született eszme, vagyis nyelvet mindenki meg tudja tanulni- a nyelvtan viszont tanult rendszer. És szerintem itt keverednek össze a dolgok. Amikor tanítottam, és ezzel a kifogással jöttek, mindig visszakérdeztem: „akkor hogy lehet, hogy mi most magyarul beszélgetünk?”. Halkan jegyzem meg, hogy a magyar tényleg az egyik legnehezebb nyelv. Ha ezt valaki megtanulta, akkor hogyan ne lenne képes olyan egyszerű nyelvet elsajátítani, mint az angol…

gamified-language-learning-duolingo.png

Forrás: Duolingo

Szóval egyezzünk ki abban, hogy nyelvérzék, abban a kontextusban, ahogyan sokan használják, nem létező fogalom. Magyarul nincs. Az igaz, hogy olyan van, hogy valaki könnyebben tanul nyelveket, mint ahogyan van olyan, akik könnyebben tanul matematikát vagy fogja fel az irodalom csodáit. Véleményem az, hogy egy átlagos képességű ember simán egy szintig meg tudja tanulni a matematikát, fizikát, nyelveket. Csak esetleg bele kell feccölni az időt és energiát.

Folytassuk azzal, hogy miért van szükség nyelvtudásra mondjuk a diplomához. Én itt nem is nagyon emelném ki a diplomát, mert szerintem ahhoz elengedhetetlen egy idegen nyelv ismerete, régebben azt a nyelvet preferálták, amin jellemző volt a szakirodalom (pl. finnugor nyelvészeten a németet, de diplomáciánál meg a francia volt a menő).

Oké, kell a nyelv a szakirodalom miatt, de miért másért? Hát mondjuk azért, mert amikor egy nyelvet elsajátítasz, akkor egy idegen kultúrát, gondolkodásmódot is megtanulsz, és ezzel talán egy kicsit nyitottabb is leszel. Vagy mondjuk azért, mert elmész külföldre, és nem idióta módjára üvöltözöl az ott lakókkal, hogy a biciklikölcsönzőt keresed (nem érti? KERÉKPÁR!!!!). Esetleg azért is jó, mert rájössz, mint például én, hogy tehetséged van a matekhoz, azon belül is a valószínűségszámításhoz. Én világ életemben magyarul tanultam a matematikát, és hát hogy is mondjam, nem voltam egy lángész. Valahogy éreztem legbelül, hogy ez érdekel engem, jó is lenne, de nem fogtam az adást. Aztán lehetőségem volt angolul matekot tanulni, és mintha kicseréltek volna. Minden a helyére került. A mai napig ha magyarul olvasok valami matematikai dolgot, meg kell néznem angolul is, mert úgy jobban értem.

Miért jó még az idegen nyelv? Segít eligazodni a mai világban, most, amikor olyan sok az álhír (fake news). Én például nagyon sokszor külföldi hírportálokon szoktam ellenőrizni, hogy amit olvasok az úgy van-e.  Ja, és azért is jó, mert az ember eredeti nyelven olvashat regényeket, ami mindig egy plusz szellemi kihívás. Olyan érdekes látni, hogy fordították le a regényeket.

Egy szó mint száz: tessék megtanulni egy idegen nyelvet legalább. Régebben is normális dolog volt (még sokszor a napszámosoknál is, de a polgári rétegnél mindenképpen), hogy legalább franciául, de sokszor németül és angolul is beszéltek. Gondoljuk csak bele: elment az iparostanonc külföldre inaskodni, vajon magyarul próbált érvényesülni? Vagy csak jusson eszükbe Jane Eyre, a lowoodi árva, aki simán nyomta franciául. Itt kell megemlítenem Ady Endrét, akiről azt tartja a fáma, hogy marha nehezen tanult meg franciául, de azért nem adta fel.

A kifogásra pedig a válaszom az, hogy a nyelvtanulás kicsit önismeret is: rá kell jönni, hogy én magam hogyan tudom a legkönnyebben elsajátítani a nyelvet. Öcsém pl soha nem tudok iskolai rendszerben megtanulni egyet sem, de idegen nyelvi környezetben élve simán megy neki. Ő nem tudja, hogy az milyen nyelvtani szerkezet, csak azt tudja, hogy ezt így mondják, ha ezt akarom kifejezni, akkor ezt kell mondani. Én szeretnem a nyelvtant, a rendszert, sokszor először a nyelvtani szabályokat tanulom meg. Azt is tudom, hogy sokszor az iskolai élmények is hatnak az emberre, és nehezen szabadul a rossz érzésektől. Mégis, ha egyszer ezt elengedjük, és bátran szembe nézünk azzal, hogy igen, nem fogom most jól mondani, de megérti a másik mit akarok?, akkor a megszabadulunk egy olyan köteléktől, ami gátolt a szabadságunkban.

Mindenki más, és a nyelvet is másként fogja megtanulni. DE! Meg lehet tanulni, és nem kell görcsölni, magyarul sem beszél mindig az ember helyesen. Idegen nyelveket ismerni pedig nagyon jó, így mindenkit biztatok, hogy tanuljon idegen nyelvet! Frissen tartja az elmét!

Külhoni magyar először találkozik a 888.hu-val

Sanyi bácsi jelenti

Amikor „franciába” szakad magyar testvérünk szembesül a 888.hu oldallal:

(Idézet Sanyi bácsitól)

„Már bocsánat, de hol a tökömbe találtad ezt a -.. nem találok rá jelzőt- híroldalt. (És ezzel, hogy híroldalnak nevezem ezt a ..... messze felül értékelem).
Mondanám nincs lejjebb, de tapasztalatból tudom, ez még csak a ,,szar " felső része.

888.png

forrás: Facebook/illiberal memes

Lassan ott tartunk mi, akik ,,kalandvágyból" hagyták hátra szeretteiket, családjukat, hazájukat, hogy félve megyünk haza a migránsokkal erősen „fertőzött” országokból.

Mert minket is megbélyegeznek a végén a saját hazánkba. Hol tartunk? Hová megyünk? ....... Mire jó ez még?

Tudom megnyerték a választásokat- úgy ahogy- hagyjuk…

És jönnek az önkormányzati ,,választások” , de tudjuk mi lesz az eredmény. Kitől tartanak még mindig?
Ha tehetném, én azt kérném, hogy legalább a nyári időszakra álljon már le ez az észak-koreai kommunista propagandát is meghazudtoló, nem is tudom mihez mérhető gépezet.
Gondolom ez túl nagy kérés lenne a Führernek és pénzéhes csapatának.
De mégis kellene egy kis szünet, pihenjünk, élvezzük a nyarat. És ősszel újra be lehet fűzni a Soron következő Soros Sorozatot. Addig is pihenjünk.”

Az élet a legjobb méreg

Sanyi bácsi jelenti

Egy nem éppen ,,magyarnak" mondható miniszterelnök hazugnak, tolvajnak, embereket megfélemlítőnek állít be egy általa jól ismert népcsoportot. És mindezt megfűszerezi egy Hitler által (csak neki nem middel volt problémája) is kipécézett népcsoport tehetős és máig is haza szerető üzletemberrel. Aki szerinte csak indulatokat gerjesztett.
Nem tudom volt-e más kiút, mint a megfélemlítés. Csak az nem világos számomra, hogy Bözsi néni (mondtam egy nevet) miért fél jobban a „migránstól" (jelzem, itt franciában én is az vagyok, és dolgozok, fizetem az adót), mint eddig a helyi romáktól?
A mostaniak bevándorló népek, nem migránsok. És ezek nem a tanyavilágra, a mélyszegénységre vágynak. Hanem, ahogy az ott élők is, a megélhetésre, a nagy városra. És míg mi,, nagyvárosiak " nem tüntetünk ez ellen, addig nem értem a dolgot. Persze értem a sajtót, de gyerekek egy VB alatt több az erőszakos bűncselekmény, mint amit most folyamatosan hallani.

Pl. Ha már itt járunk. Elgondolkodtató az is: véletlen-e ,hogy a Metallica a választások előtt megannyi Tankcsapda szám közül pont ezt adta élő magyarul. Hallgasd végig a szöveget ha nem ismernéd (amit kétlek). Vagy így akartak valamit üzenni. Mert mint tudjuk a rock, mint műfaj soha nem volt a kormányok kedvelt és elfogadott műfaja.
Ennyi előjáróba majd folytatom.

Ülj le, fiam, egyes!

Orbán (Fidesz) programja

Ülj le, fiam, egyes! Mondta volna megboldogult történelem tanárnőm gimnáziumban úgy 25 évvel ezelőtt, ha a feleletem során azt a logikai utat folytattam volna, amit Orbán Viktor tett meg március 15-i beszédében. Most két dolgot ragadnék ki:

1) a kik mikor kiket űztek ki logikai sort, miszerint a török szultán seregét mi magyarok űztük ki, amit maga a történelem krónikája sehol nem támaszt alá, mert ha így lett volna, miért lett volna utána IV. Károly haláláig Habsburg uralom, vagyis Osztrák-Magyar monarchia.

Aztán a vezér szerint a Habsburgokat a labancaikkal együtt kiűztük, ami azért érdekes, mert akkor miért lett volna 1848-as szabadságharc, 1867-es kiegyezéssel utána. Itt megint elment a logikai út.

És következik a joker: a szovjetek. Ja, ők hazamentek, miután végül is a hidegháború véget ért. De mégis most meg pont Viktorunk engedi be őket a törökökkel egyetemben. Szegény Zrínyi, Dobó és a többi nagy harcos biztos fejét fogná az '56-os hősökkel egyetemben, hogy mi a franc baja van a főnöknek, hogy azokkal szűri össze a levet, akiket elvileg kiűztünk...

na de térjünk rá a 2. pontra:

2) demokráciából is bukó a nagymester. Egyrészt most a Fidesz aka Orbán Viktor van hatalmon, értsd vezető pozícióban. A demokrácia lényege, hogy van ellenzék, ellenpólus, aminek a dolga az, hogy a hatalmat gyakorlók felett valamiféle ellenőrzést biztosítson, hogy ott lebegjen felettük Damoklész kardja, hogy nem végtelen a menet. 

"Drága" vezetőnk a szabadságharc 170. évfordulóján elmondott ünnepi beszédében a fenti történelmi hazugságokon túl kihirdette a Fidesz anti-demokratikus, mondhatni diktatórikus programját: röviden: bárkiért jöhet a fekete autó. Egyszerűen félelmetes az, hogy ez az ember nem tudja felfogni, hogy ez a mondat- miszerint majd elégtételt vesznek jogi, erkölcsi (hahahahahahahaha) és politikai értelemben- olyan nyíltan a sztálini diktatúrát idézi, hogy Kim Dzsong Un is megnyalja a szája szélit. 

Senkinek ne legyen az a kényszerképzete, hogy ez így jól van. Emlékezzünk arra, hogy Sztálin és Rákosi is bármikor képes volt a velük egy oldalon lévőket is gond nélkül feláldozni, ha úgy kívánta a helyzet. Mi a garancia, hogy a nagy elégtételvétel során nem "esik-e el" néhány cimbora is? Soha ne legyél biztos benne, hogy megúszod, mert te Fideszes vagy. A diktatúra nem válogat....

 

1984.gif

Forrás: https://thenextweb.com/

Ahmed H és terrorcselekmény a következő bukó historia. Itt is sikerült a rendszernek egy kövér elégtelent összeszednie. Szóval ha Ahmed H terrorcselekményt követett el, akkor a mostani Magyar Kormány szintén ezt követi el folyamatosan és módszeresen. Miért? Mert terrorcselekmény az:

314. § (1) Aki abból a célból, hogy

a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,

b) a lakosságot megfélemlítse,

c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,

a (4) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő

(Forrás: Btk)

Tehát Magyarország dönt, nem az ENSZ és az, ahogyan a kormány a lakosságot a menekültekkel folyamatosan megfélemlíti számomra kimeríti a terrorcselekmény fogalmát. Hiszen a félelemkeltést csakis a saját önös hatalomban maradásuk céljából használják.

Sajnálom, hogy erről kell írni. Egyébként a GDP-ről, kereskedelmi deficitről és a makrogazdaságról szerettem volna egy kicsit értekezni, de jöttek ezek az események. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lebontják, lebontották...

Fidesz kampány deluxe

1.jpg

És a stadionokat, a felcsúti kisvasutat, a Karmelita teraszát…

Mondjuk, mást nem nagyon tudnának. Ugyanis azt megtette a Fidesz. Az általuk alkalmazott unortodox kampány esetén– a saját termékük promotálása helyett a konkurencia ócsárlása – 8 éve így érveltek volna maguk ellen: lebontják a demokráciát, tönkreteszik az egészségügyet, szétverik az oktatást, ellopják a magánnyugdíj-megtakarításokat…

A teljesség igénye nélkül felsorolt tényekkel szemben áll a határzár vélelmezett lebontása egy olyan társulat szerint, amelynek vezetője többször kijelentette, hogy ne a száját, hanem a kezét figyeljük…

Függetlenül attól, hogy akaratom ellenére, a saját költségemre készített igénytelen montázs valóságtartalma mekkora, nem elkeserítő, hogy két ciklus közel 2/3-os kormányzása után ezek a szerencsétlenek ennyi tudnak felmutatni? Egy kerítést?

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ez a tereptárgy megállítana egy olyan többszázezres tömeget, amelyet 2015-ben átmasíroztattak az országon.

Persze jó ha van, mert így az erre csámborgók csak kamion rakterében, kisrepülőgéppel, alagúton – ez utóbbi még nem bizonyított – jönnek be illegálisan.

Tudomásom szerint a magyarországi migráció nem követelt emberéletet, ellentétben a Honvéd kórház sürgősségi osztályával…

Ennek ellenére a szórólapok és a plakátdömping alapján ennél nagyobb DANGER nem létezik.

Persze értem én, hogy vannak gyengén bútorozott, – nem okvetlenül iskolázatlan – könnyen megvezethető emberek, akiknek nem tűnik fel, hogy milyen kerítés, és melyik oldalán állnak…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ébresztő, emberek, ne legyetek birkák!

O tempora, o mores!

Cicero beszéde, amit Catilina ellen mondott el, sok mindenben a mostani közállapotokra is igaz lehet. Ezért is választottam alcímnek Cicero méltán híres mondását, vagyis "Ó idők, ó erkölcsök!" 

Bár magamat nem tartom egy nagy erkölcscsősznek, és nem igazán szokott foglalkoztatni, ha valaki homokos, vagy csúnyán beszél, vagy mit tudom én, mondjuk swinger partikra jár, mert úgy gondolom, hogy ezzel mindenkinek magának kell elszámolnia.

Amin viszont nem tudok felülemelkedni, és nem tudok szó nélkül elmenni, az egy nemzet erkölcseinek, moráljának a sárba tiprása készakarva, tudatosan, saját önös hatalmi érdekeknek a megtartása végett. Amint egy nemzet lealjasul, ott már nem nagyon lesz visszaút. És amit most látok, nem tölt el örömmel.

Kezdem azzal a masszív és arcátlan propagandával, ami szokás szerint (jaj, de nem esik jól ezt leírni), megy, vagyis Stop Soros. Már annyira unom, hogy azzal kell szembenéznem minden nap, hogy a kormány ordas hazugságokra költi a pénzt, és sajnos ennek van hatása is. A minap éppen egy egészen elegáns boltban jártam- svájci sapkát szerettem volna venni, fehéret-, amikor egy idősebb hölgy azt magyarázta az eladónak a százezres kabátok között válogatva, hogy korábban a turkálóban vásárolt, de mióta megy a migráns válság, nincs jó kabát a turiban. Az eladó kényszeredetten mosolygott, én meg nem tudtam a helyzetet hová tenni. Tényleg arról, hogy a turiban nem lehet kapni jó kabátot, is a migráns jusson az eszünk? Nem túlzás ez?

4.jpg

forrás: www.erdekesvilag.hu

Szóval itt vagyunk megijesztve, rémisztgetve, hogy úh, jaj, jönnek a migránsok. Személy szerint jobban aggódom az egészségem miatt, és azért, hogy még véletlenül se kerüljek a Honvéd kórház sürgősségi osztályára, mint hogy egy migránssal találkozzam. 

Aztán úgy, ahogyan kell teljesen lezüllesztették az újságírást. Az Origo nevű "hírportál" jobban hasonlít egy fake-news blogra, mint egy valódi hírportálra, a Tények című "hírműsor" meg egy legalsó szintű bulvárlap tévés feldolgozására. Az, amit utóbbi napokban Juhász Péterrel műveltek, előtte pedig Vona Gáborral vagy éppen Gyurcsánnyal, ahhoz azért igen komoly gyomor kell. Az biztos, hogy Szalai-Kökény Viviennek gerince az nincs, de bőre olyan vastag, mint egy rinocérosznak. 

De sorolom tovább, mert van még mit a kedves kormányunk fejére olvasni: például itt a szipi-szuper Elios műsor. Ki mikor hogyan volt tulajdonosa a cégnek. 2018-ban már az elmúlt 8 év elég nehezen játszik, de azért mindig bepróbálkoznak Bajnaival, mint itt is (én személy szerint nem is igazán értettem, hogy ő hogyan került a képbe), aztán persze a kegyvesztett Simicska, csak ott meg kilóg a lóláb, mert hát akkor igencsak egy csónakban eveztek. Ha Simicska volt az üzletben, és az OLAF szerint szervezett bűnözésre utal a módszer, akkor csak benne voltak ők is... De hát még ez sem igaz, mert akkor dokumentálhatóan a főnök veje volt a rendszer feje. Értem én, hogy ciki, meg most nem akarjuk olyan gyorsan kiadni a jelentést, mint a 4-es metró ügyében, amikor Csepreghy büszkén hurcolta a terembe a szépen fűzött jelentést, hogy mindenkinek meglegyen. Most éppen az Európai Bizottság véleményére várunk, akit korábban még megállítani szándékoztunk. 

Persze alaptétel a bandánál, hogy "én offshore-om nem offshore, te offshore-od offshore." És az is, hogy ha eleget ismételjük a hazugságot, abból tény lesz. Hála istennek azért nem lesz tény. 

Mindennek ellenére, a közvélemény-kutatások alapján még mindig vannak olyanok, akik ezt a rendszert támogatják. Akik nyugodt szívvel támogatják az oktatás minőségének leépítését, hogy a multinacionális cégeknek legyen sok kétkezi munkás, az egészségügy fizetőssé tételét, mivel jelenleg ha nem fizetsz, minőségi ellátást nem kapsz. Arról nem is beszélek, hogy támogatnak egy olyan fenntarthatatlan gazdasági rendszert, ami jobban hasonlít a középkori hűbéri rendszerhez, mint a kapitalizmushoz. De erről már írtam

Szóval, Fidesz szavazók, és azok, akik még nem döntöttek, jól gondoljátok meg, hogy mire szavaztok! Mert a felelősség nagy, és ne legyünk már birkák, hogy ilyen egyszerű félelemkeltéssel és ostobaságokkal el tudják venni a józan eszünket. 

letoltes.jpg

forrás:www.30per40.blog.hu

Végére a Fidesz hitvallása A hét mesterlövész című filmből (így hagyjátok magatokat megnyírni): 

Ha Isten nem akarta volna, hogy megnyírjuk őket, nem csinált volna belőlük birkát

A jó (pénz), a rossz (bitcoin) és a csúf (a piac)

Már régen szerettem volna a pénzről és a kriptovalutákról írni, konkrétan november óta készülök, de aztán volt egy vitám szeretett anyósommal, ami elvette a kedvemet az egésztől. Most jött el a pillanat, hogy mégiscsak írok erről. 

A vita alapja az a kérdés volt, hogy mi is valójában a bitcoin. Anyósom  számvitel szempontjából nézte a dolgot, és azt mondta, hogy a NAV állásfoglalása szerint ez vevői követelés, szerintem viszont ez szimpla félreértés. Ekkor feltette a kérdést: "Okosabbnak gondolod magad a NAV-nál?"  Persze a vita odáig "fajult", hogy anyósom megkérdőjelezte a szakmai tudásomat- jelezném, jogosan, mert nem vagyok könyvelő, sem a magyar számviteli törvényt sem ismerem behatóan- és hát, legyünk őszinték, simán lehülyézett. Tanács: ezért ne vitatkozz anyóssal- a végén mindenképpen hülye leszel :-). 

Na, de térjünk a lényegre, miért is gondolom én, hogy a NAV-nál félreértés van. Szerintem a bitcoin pénz (pénzügyi eszköz) kategóriába esik. A pénzt következő funkciókkal szokták leírni:

- értékmérő (store of value): vagyis egy központi szabályozás lehetővé teszi, hogy az értéke kezelhető legyen. Persze ez nem mindig teljesül, emlékezzünk csak 2015-re, amikor a svájci jegybank elengedte a svájci franc árfolyamát, és vérengzés indult el a piacokon. De korábban is voltak hasonló esetek. 

- elszámolási egység (unit of account), ami arra utal, hogy a pénz a kereskedelemben, mint elszámolási standard megjelenik

- csereeszköz (medium of exchange) vagyis amin termékeket és szolgáltatásokat tudunk vásárolni.

Régebben volt még egy negyedik funkciója is a pénznek, de azt az idők előrehaladtával nem szokták megemlíteni, ez pedig a halasztott fizetések elfogadott eszköze. Ez azért nem mindig teljesül, mert ehhez hosszútávon stabil pénznek kell lennie, ami jelenleg nem valósul. Korábban, amikor még a valutákat az aranyhoz kötötték, és meghatározták, hogy egy dollár vagy font hány uncia aranynak felel meg, könnyen követhető volt ez a funkció. 

Ha megnézzük a három fenti funkciót, akkor abból 2-t simán tud teljesíteni, szerintem félig a harmadikat is, mert igaz, hogy nincs központi szabályozás, ami meghatározná az értéket, de van egy maximalizált kibocsátás (supply), ami forgalomba kerülhet. Így a piacon egy bizonyos mennyiség felett nem lesz forgalomban több. Valamint itt az értéket a piac határozza meg vagyis a kereslet-kínálat. 

Utalva a címre, miért is lehet rossz a bitcoin? Általában azt hallom, hogy azért rossz, mert nincs mögötte semmi, nincs semmi érték, amire ezt kibocsátanák. Valójában ez igaz bármelyik más valutára is, hiszen mióta fiat money van (vagyis beválthatatlan papírpénz, amit nem lehet aranyra/ezüstre váltani), azóta a forgalomban lévő valutáknak az értékét is a piac (a pénz vásárlóértéke) és a jegybankok határozzák meg. Gondolhatjuk, hogy na jó, persze, de mégis, ott van a Fort Knox-i aranykészlet, meg a jegybankok aranya. De ez csak a filmekben van így. Persze, mondhatjuk, hogy rendben, de akkor is, ott egy gazdaság, és a gazdaság működése adja az értéket. 

És itt eljutottunk a miért jó a pénzhez? Sok beszélgetésben a pénzt olyan dolgokkal ruházzák fel, amik valójában nem is léteznek. Ahogyan azt az előbb is leírtam, többen még mindig azt hiszik, hogy valahol mélyen a pénz gyökerei az aranyban vannak ma is. De ez már nagyon régen nincs így. Amikor még a gyökerek az aranyban voltak, akkor sem annyi pénz volt forgalomban, aminek mindnek volt aranyfedezete, hanem sokszor több, és ha mondjuk elindult egy bankroham az aranyra váltásra, akkor gond volt, és sokszor külföldről kellett aranyat szerezni, vagy korlátozni kellett a beválthatóságot. 
Aztán jön a hitelpénz, vagyis, hogy a bank kötelezettsége pénz, az én kötelezettségem hitel. Tehát, ha a bank hitelez, akkor tud pénzt kreálni. Jelentem, sokszor már ez sem kell. Csak ezt valahogy nehéz elfogadni, hogy jelenleg a pénzünknek semmilyen "igazi" alapja nincs, így ezt csalásnak értelmezzük, mint ahogyan a bitcoin esetében is, hogy nincs semmi. Valahogy az ingyen ebédet nem veszi be a gyomrunk. 

cartoon_moneyprinting.jpg

forrás: www.shiftcurrency.com

Na, és miért csúf a piac? Mert például a bitcoin esetében szinte teljesen bizonyítja mind E. Fama hatékony piac (efficient market) elméletét, mind pedig R. Shiller viselkedési közgazdaságtani elméleteit (például a irracionális bővölködést). Famáét azért, mert bizonyítja, hogy amennyiben hatékony a piac, a korábbi árakról elérhető publikus információk a jelenlegi árban megjelennek, minden releváns és elérhető információ befolyásolja a jelenlegi árat, és olyan privát információk, amikkel a piacot meghatározók rendelkeznek, ugyancsak megjelennek a jelenlegi árban. Vagyis emiatt az árfolyam szinte megjósolhatatlan. Bitcoin esetében például simán lehet, hogy az árfolyam azért zuhan, mert jött egy hír, hogy a Facebook nem fogadja el a bitcoint a továbbiakban, vagy hogy Dél-Koreában be akarják tiltani a kereskedést, Malajziában pedig komoly központi banki szabályozás jön mind adózás miatt, mind pedig a csalásokat elkerülendő. 
Itt jön be a képbe a viselkedés, vagyis, a csordaszellem jellemzően, mert ha látom, hogy mindenki elad, félve attól, hogy majd későn lépek ki, én is eladok, így elérve azt, amit most hétfőn (02.05-én) is láthattunk a világ szinte minden tőzsdéjén. 

Személy szerint azt gondolom, hogy egyrészt a bitcoin egy nagyon érdekes (és egyben drága) gazdasági kísérlet, aminek a technológiai háttere és akár maga az elv is jövőbe mutató, vagyis vélelmezem, hogy ez nem egy zsákutca, hanem egy közeli jövőbeli fejlődési pontja a pénznek. Persze addig sok mindenen kell átmennie a rendszernek.

És még egy szó a csúf piacról: a hétfői zuhanásról- sokan jelezték már korábban, hogy a jó világnak hamarosan vége, mert túl van fújva a részvénypiac. És ez igazi is, amit sokféleképpen lehet bizonyítani, például Alan Greenspan elméletével, miszerint ha a kötvénypiac és részvénypiac nagyon eltávolodik egymástól, akkor ott igencsak lufi fújódik (ezt szokták Fed modellnek is hívni). Jók ezek a jóslások, de sokszor az nyer, aki az időpontot is meg tudja határozni, és az esés mértékét is... És itt megint a hatékony piacnál és a csordaszellemnél járunk.

Fontos: ha befektetéseink vannak, legyünk nagyon higgadtak. Soha nem cselekedjünk félelemből (tudom nehéz). 

 

Soros a FIDESZ piréze

Kik a pirézek? 2006-ban a Tárki munkatársai által kitalált nép, akikkel az idegenellenességet mérték az országban. Elég érdekes adatok jöttek ki: a válaszadók 59% szerint a pirézeket nem kellene beengedni az országba, ez később, 2007 februárjában 68%-ra nőtt. 

Tudom, hogy ez több, mint 10 éve volt, de láthatóan a helyzet most sem jó. És tegnap a Stop Soros kampánnyal sikerült olyan mélységbe merülni megint, amire azért korábban nem fogadtam volna. Személy szerint azt látom, hogy Fidesz, mint egy kutya, ráugrott a gumicsontra (ami még a fogkövet se szedi le), és rágja, rágja, rágja. Ha kell, ha nem. 
Szó sincs az egészben Sorosról, sőt, Pinyő szerint még nem is támogat ilyen tevékenységet (tényleg, miért is támogatna illegális bevándorlást), de azért legyen ő is ott, legyen az ő neve is ott, legyen ő is piréz. 

Elolvasva az egész javaslatot egyszerűen nem tudok attól a képtől szabadulni, hogy a propaganda minisztérium legmélyebb bugyrában egy ötletelésen mindenféle őrült ötletet dobnak fel a táblára, mindenkinek ami éppen az eszébe jut, majd azt összeállítják egy tervezetbe. 

Azon kívül, hogy megint adatbázist készítenek (tényleg, állandóan listáznak, mintha általában ezeket az adatokat ne lehetne megtalálni), annak a szervezetnek, amelyik több pénzt kap külföldről, mint Magyarországról, magyar állampolgároktól, a külföldről kapott támogatásának 25 százalékát lesz köteles illetékként befizetni!!! Erre mondta tegnap Kuncze az Egyenes Beszédben, hogy ha pénzre van szükségük, miért nem kérnek Sorostól?? Jogos a kérdés.
Azért egy pillanatra gondoljuk végig: általában honnan van forrása Magyarországon a civileknek? 1) magánemberektől/cégektől 2) kormányzattól 3) külföldi szervezetektől. Ezek közül a magánemberek/cégek jellemzően nem adnak annyi támogatást, mint a kormányzat vagy külföldi szervezetek, így szinte minden civil szervezet kap külföldről forrást (ne feledjük el, hogy az EU-s pénz is külföldi, vagy egy egyszerű külföldi alapítvány pályázatán nyert összeg is az, még ha az nem is Sorostól jön. Bár az is igaz, hogy ami kintről jön, az valahogy mindig Sorostól jön a kommunikáció szerint, mert ha az EU-tól, akkor azt Soros irányítja, ha mástól, akkor biztosan csak tőle jöhet- ezért is piréz Soros), hiszen csak magyar forrásból nehezen tudná a céljait teljesíteni. Különösen ha nem szegény gyerekeket vagy kutyákat segítenek, hanem mondjuk a demokratikus gondolkodásra nevelést, vagy közösségi színházat visznek, ne adj' Isten roma fiatalokat segítenek. Most a kormányzat csak olyan programra ad, ami neki megéri- szó szerint: foci, CÖF stb. 

Tegnap még ott volt az Origo információ (egy új szerző az origon :-)): információjuk szerint nincs Sorosnak magyar útlevele, így nem tudja igazolni, hogy magyar állampolgár, tehát kitiltható. Hát ha csak útlevéllel lehetne igazolni a magyar állampolgárságot, akkor én sem lennék az... Na, de a cikk tovább is megy: 

A kitiltása nemzetközi repülőterek és hajóállomások nyolc kilométeres körzetére is vonatkozik, vagyis Budapest nagy része beleesik, tehát nem tud bejönni Budapestre, így a Soros-aktivista magyar állampolgárok mozgása komplikálódik, nem tudnak vele rendesen találkozni.

Tehát az Origo szerint egy nagy szervezet csak akkor működhet, ha az alapító, az alapítói jogokat gyakorló személyesen jelenik meg valahol. Tényleg ennyire korlátoltak vagytok, kedves Origo??

Ebből az is teljesen világos, hogy az Orbáni vezetés csak a pénzben tud gondolkodni. Amikor 2010-ben a vörösiszap katasztrófakor Soros megjelent egy 1 milliós dolláros csekkel, akkor szerettük. Amikor a bevándorlók 300 rugóért vesznek államkötvényt, ami igaz, hogy rajtuk (mármint a bevándorlókon) és a közvetítőkön kívül senkinek nem éri meg, akkor ők szinte semmi ellenőrzés nélkül jöhetnek. Akinek van pénze, az jó ember, az jöjjön. 

A pénzközpontúságot az is alátámasztja, hogy amikor valaki tud kérdezni arról, mi van az egészségüggyel, az orvosok elvándorlásával, az oktatással, esetleg a nagy lieblinggel a focival, mindig az a szöveg, hogy a ballib kormányok nem adtak pénzt, tönkretették stb, de a FIDESZ!!! na, az aztán bérfejlesztést adott, több pénzt adott, stb. Csak a probléma az, hogy nem látom, hogy hol az eredmény. Tegyük félre az egészségügyet és az oktatást, ami adott esetben tényleg bonyolult kérdés, nézzük a legegyszerűbb dolgot: mi van a focival? Beletoltatok milliárdokat, több stadion van, mint új MR készülék az országban, és mi az eredmény? Ahogy Hofi mondta: egy nagy lófilé.... 

Forrás: youtube

És akkor itt van még hódmezővásárhelyi pap, aki szerint azért kell a Fideszre szavazni, mert ott a számlán a pénz az új templomra... És minek? Így ki fog oda járni?

Jó lenne már felismerni, kedves Fidesz, hogy úgy viselkedtek, mint a szegény ember, aki megnyerte a lottó ötöst: szórja a pénzt ész nélkül, kedvenc hobbijainak hódol, vagy olyan dolgokat tesz, amiket korábban nem tehetett meg, de a pénze végül elszáll, eredmény zéró, és szegényebb lesz, mint volt. 
Engem elszomorít ez a magatartás, és az is, hogy vannak olyanok, akiknek ez teljesen belefér.

De senkinek ne legyen az a homályos képzete, hogy a végén nem mi fizetjük a számlát, mert már most is ez van. És nem Sorostól kell félni, ő szinte zéró kockázatot jelent ránk, magánemberekre nézve, ellenben az Orbán-kormánnyal.

A végére zárásnak egy kis szösszenet a tegnapi legnagyobb agyrémből: Kerényi Gizella-tábora. A cikket róla itt olvashatjátok. Csak a kedvenc részemet emelném ki:

  • A gyerekek karénekeket és színpadi jeleneteket tanulnak, a tábor végén pedig „énekelnek, táncolnak, alakoskodnak” szüleik előtt.
  • „Angyalként ezt éneklik majd. Született világ megváltója, ördögként pedig így csúfolódnak: Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos.”

 

Hát a láda fos már megvan...