Intelligent Citizen

A múlt héten megtudtam...

Véleményem a múlt hétről

2017. szeptember 11. - Intelligent Citizen

Ennek  a bejegyzésnek a megírására 2017. szeptember 4-e óta készülök, először a Fidesz kötcsei akcióiról a véleményemet szerettem volna röviden megírni, de aztán minden nap történt valami, ami hozzáadott egy véleményt (nem nevezném értéknek, mert nem tartom annak). A múlt csütörtökön még a FB-ra is kiírtam, hogy jövünk véleménnyel másnap, de egyszerűen nem tudtam megírni. 

Ezután a rövid kvázi magyarázkodás után a következőkről szeretnék értekezni:

- Rogán "ne hagyjál már itt" Tóni szerint - ahogyan ezt korábban már Kövér László is belengette- most ősszel utcai zavargásoktól kell tartani. Ezt később Kósa Lajos azzal magyarázta, hogy hát ott van Gulyás Márton, aki már a múltkor is jaj milyen borzasztó forradalmi cselekedetet hajtott végre, most meg azzal fenyegetőzik, hogy polgári engedetlenség októberben. Ezért hajlok arra a véleményre, hogy a Che Guevarás pólómon a képet lassan Gulyás Mártonéra kell majd cserélnem. Az az igazság, hogy engem nem a fiatalember festékpatronos akciója, vagy az Agóra nevezetű kezdeményezése és annak esetleges polgári engedetlensége zavar, vagy kelt bennem félelmet, hanem amikor Kövér és Rogán utcai összecsapásokat vízionál, tudva azt, hogy a házelnök már fel is fegyverkezett mindenféle földi "jóval" támadások esetére (egyébként mi a francért kellene az országházi őrségnek aknavető, mesterlövész-puska...). Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a volt holland nagykövet véleményét, miszerint az Orbán kormány ugyanazt teszi, mint a terroristák, vagyis félelmet kelt, olyan vehemenciával utasítottál vissza, hogy azt hittem Szíjjártó Hágáig szalad magyar zászlóval vért követelve. Teljesen világos, hogy amikor a kormány valamit nagyon elutasít, akkor az az igazság. Még egy gondolat ehhez: Közös Ország Mozgalom meghívta Szrgya Popovicsot, aki részt vett Szlobodan Milosevics megbuktatásában. Rogán szerint ez is bizonyíték arra, hogy itt már készülnek az összecsapásokra.

1998-ban néhány szerb fiatal felrajzolt egy fekete öklöt egy papírcetlire, majd Otpor! (Ellenállás!) nevű erőszakmentes mozgalmukkal megdöntötték Szlobodan Milosevics rezsimjét. A mozgalom egykori vezetője azóta a világot járja és tanítja az embereket a békés megmozdulások szervezésének módszereire, sőt, egy hasznos, és egyben rendkívül olvasmányos könyvet is írt a témában Útmutató a forradalomhoz: Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot címmel.

Forrás: http://kettosmerce.blog.hu/2017/09/09/a_mozgalmak_valami_fele_hajlanak_nem_valami_ellen_interju_szrgya_popoviccsal

kover.jpg

forrás: Facebook

- Aztán itt van a Soros-terv, amit szerintem többször ejtenek ki kormányközeli politikusok a szájukon, mint a saját gyermekeik neveit. Bár számomra nem teljesen világos, hogy ők mit értenek Soros-terv alatt, mert amit én tudok róla, az nem fedi azt, amilyen szövegkörnyezetben és összefüggésben ők használni szokták. Így érdemes lenne szerintem sajtóorgánumoknak vagy pártoknak kikérni, hogy osszák már meg kedves kormányon lévők, hogy mi is pontosan ez a terv, mert ezek szerint ez veszélyezteti az országot, ekkor pedig az a minimum, hogy részleteiben tájékoztatják az állampolgárokat erről. Nekem erről a tervről a következő a véleményem: van egy gazdag ember, akinek van egy elképzelése a nyílt társadalomról és annak hatékony működéséről. Mint aktív és gondolkodó ember, van az éppen adott globális vagy egy térséget érintő problémáról egy kialakult véleménye. Ami lehet bármilyen előjelű, vélemény. Nevezhetjük ezt tervnek is, de ez akkor is csak egy vélemény, mivel nincs döntéshozó szerepben. Ő ennek próbál teret nyerni, adott esetben döntéshozókat megnyerni a véleményének. DE!! a döntést mindig a döntéshozó szerepben lévő emberek hozzák meg. Ennyi szerintem a lényeg. 

- Aztán itt van Botka László, akinek programját én szégyenszemre nem is nagyon ismerem, max annyit, hogy fizessenek a gazdagok, és hogy a nyugdíjasoknak milyen jó lesz. Viszont ő szereti magát egy demokratikus ellenzéki messiás szerepkörében láttatni, csak rajta keresztül lehet sikereket elérni, csak ő adhat megoldást a bajokra. Nekem ez annyira nem szimpatikus, mert az MSZP-t nem tartom valami sokra ezen a téren. Persze, van szép múltjuk, meg kormányoztak is, meg sokan tényleg akár jó politikusok is tudnak közülük lenni, de az egész szervezet ki van fáradva, meg van öregedve, kicsit szakadt és hát izzadság-szagú. Ezért én nem is igazán értem, hogy Botka miből gondolja, hogy ők az ász. Abszolút magánvélemény, és nem is mérvadó, amit mondok, de nekem az ő karótnyelt stílusa, merevsége sem tetszik, én jobban bírom az eredeti figurákat. 

- Meg kell még emlékeznem arról az eseményről is, amikor is a TV2 Hírigazgatósága megkapta a Magyar Termék Sajtóköveti Nívódíjat: " elismerést olyan nyomtatott, vagy elektronikus médiumoknak ítélik oda, amelyek megítélésük szerint a kiírás évében sokat tettek a kiemelkedő magyar minőség kommunikációjáért". Hát ehhez tényleg csak gratulálni tudok. Sokat tettek a kiemelkedő magyar minőség kommunikációjáért... tényleg az ember itt már nem talál szavakat. 

- Legyen még szó Vonáról is, akiről úgy tűnik a Fidesz meg van győződve, hogy rájuk nézve a legveszélyesebb. Ezt onnan lehet egyszerűen lemérni, hogy a kormányközeli sajtóban nem telik el úgy nap, hogy ne jelenne meg valami cikk Vonáról valamilyen kontextusban. Eddig az abszolút győztes nálunk az origo.hu-nak egy cikke volt. Itt el lehet olvasni az erős idegzetűeknek. Röviden annyi, hogy miután Vona az egyik bejegyzésében arról értekezett, hogy néhány fideszes nyugdíjat megzavarta a lakossági fórumát, és róluk nem túl hízelgően nyilatkozott, a nyugdíjasok már az utcára sem mernek kimenni, mert félnek. Mondjuk nálunk tuti nem, mert reggel 3 nénivel mentem le a liftben, és nem tűntek úgy, mintha rettegnének, de lehet, hogy csak jól álcázták. Másikunk hívta fel a figyelmemet erre az opuszra. Olvasása közben az volt az érzésem, hogy a hatvanas évek egyik skandináv írójának egyik kissé abszurd novelláját olvasom. 

Zárásul csak egy példa az előbb említett novellára: van egy városrész, ahol mindenki kockaházban lakik, ugyanolyan autót vezet, ugyanúgy öltözködik és ugyanannyi gyermeke van. Ugyanakkor indulnak el dolgozni, és mindenki kék nyakkendőt visel. Minden szombaton partit tartanak. Egyik nap beköltözik egy új lakó, aki piros nyakkendőt hord. Elmegy a szombati partira, beszélget az emberekkel. De a közösségnek valahogy gyanús lesz a piros nyakkendő. Először csak kellemetlenül érzik magukat, majd elindul az egymás hergelése. A végén közösen megölik a piros nyakkendős lakót. 

Hát valami ilyesmi folyik itt most is.

Szerettem volna még a színvonaltalan nézetről is értekezni, de arról majd a héten egy más alkalommal, mert az maga megér egy misét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://incitizen.blog.hu/api/trackback/id/tr10012821134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása