Intelligent Citizen

A növekedésről- Tőke

Gondolatok a gazdaságról

2017. május 05. - Intelligent Citizen

Eljutottunk a tőkéhez. Egy modern gazdaság tőkejavak széles körét igénylik, ilyenek például a gépek, amikkel termelünk, az infrastruktúra, a vízvezetékhálózat, áramszolgáltatás és így tovább. De maga a pénz is tőke, hiszen ebből leszek a tőkejavak.

Könnyen beláthatjuk, hogy ahhoz, hogy később jobban éljünk, növekedés történjen adott esetben a mai fogyasztásunkból kell tőkejavakra költenünk. Vagyis ma kell úthálózatot építeni ahelyett, hogy stadiont építenénk (lefordítva mai magyar helyzetre). Ha nem tesszük ezt, akkor később sok olyan jószág lesz az országban, aminek a fenntartásáért fizetni kell, de hozzáadott értéket (egyszerűbben: hasznot) nem termel. Gondolom ezt mindenkinek siker átlátnia.

Na, de nézzük egy másik példát: itt a legújabb MSZP ajánlat- Adóztassuk meg a gazdagokat! címmel. Miért nem jó út ez? Miért baj, ha valaki gazdag?

Véleményem szerint a gazdagsággal, mint olyannal és a pénzzel magával nincs baj. Alapelvem, hogy önmagában semmi sem jó vagy rossz, az határozza meg, hogy végül mi lesz, hogy mire és hogyan fogjuk használni. Így az, hogy adóztassuk meg  gazdagokat, sem ördögtől való, de a jelenlegi helyzetben nem feltétlenül ezzel kellene kampányolni. Ahogyan ezt egy korábbi bejegyzésben is megírtam.

Mire alapozom ezt? Két dologra: ad 1a mai társadalom morális válságban van, így egy társadalmi csoport ellen hangolni nem feltétlenül helyes vagy célt érő.

Ad 2: a gazdagok, ha elkezdjük őket adóztatni, ki fogják a vagyonukat menteni az országból, esetleg elrejtik valamilyen rendszeren keresztül, és így az adó beszedésének lehetősége elég csekély lesz. Ezzel azt érjük el, hogy a hazai tőke, amit esetleg tőkejavakra tudna az ország használni, nem marad itt, hanem más helyet keres magának. Valamint nekem fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a beszedett adót mire és hogyan használnák fel. Mert ha szimplán az ország fenntartására, akkor semmi értelme nem lesz fejlődés szempontjából.

Akkor mi lenne a helyes? Szerintem mindenképpen fontos, hogy azok, akiknek több adatott (munkából vagy más forrásból), arányosan vegyék ki a részüket a fejlesztésből. Fontosabbnak tartom, hogy olyan arányos adórendszer legyen, ami a kisebb jövedelműektől kevesebbet, a magasabb jövedelműektől többet von el, de ésszerűen és arányosan, meghagyva a jövedelemnek jelentős részét, ami a fogyasztást lehetővé teszi. Én a gazdagokat inkább arra ösztönözném, hogy a tőkét működő tőkévé tegyék, vagyis fektessék be, hogy aztán azok tőkejavakként működhessenek az országban ezzel hozzáadott értéket termelve, így segítve a versenyképességet és a növekedést is. Szóval ne elvigyék, hanem itt tessék felhasználni, de ne egy újabb Ferrarira, hanem eszközökre, munkahelyekre.

inci_4_toke_1.jpg

Copyright: Tindigo

Persze értem én, hogy az MSZP azokat a felcsúti Zuckerbergeket szeretném megadóztatni, akik akkora zsenik, hogy 2-3 év alatt megezerszerezik a bevételeiket, és olyan megfontolt gazdasági döntéseket hoznak, hogy amikor a döntésük körülményéről kérdezik, azt válaszolja: „Volt lehetőség, megvettem”. Egy focicsapatot… Hát így megy ez….  Ezt a réteget viszont nem adóztatni kellene, hanem – hogy a Fidesz korábbi szólamával éljek- elszámoltatni.

Növekedés szempontjából jelenleg nem állunk jól. Most számszakilag rendben vagyunk, mert olyan sok uniós pénz jön be, hogy az a számokat felturbózza, de mást nem tesz.
Van egy Solow- modell, ami megmutatja, hogy a tőke maga nem elég a növekedéshez, meg egy idő után maga a tőke gazdasági stagnáláshoz fog vezetni, ha nincs technológiai fejlődés. Erről majd a következő részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://incitizen.blog.hu/api/trackback/id/tr7112484237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása