Intelligent Citizen

És akkor Vona bocsánatot kért...

Nincs ember gyűlölet nélkül?

2017. augusztus 18. - Intelligent Citizen

Mostani magyar helyzetről már írtam, hogy komoly erkölcsi válságban van, aminek egy tünete lehet akár egy gazdasági válság is, de most nem ez a téma. A véleményem kifejtését Vona Gábor bocsánatkérésével kezdeném. Személy szerint nagyon becsülendőnek tartom azt a magatartást, amikor valaki felismeri, hogy a másikat megbántotta- akarva vagy akaratlanul- és ezért bocsánatot kér. Esetleg egy bizonyos fordulat miatt az életében őszintén ráébred, hogy rossz úton jár, és dönt a jó út mellett, így bocsánatot kér. 

Így Vona bocsánatkérését simán elfogadtam volna, ha nem folytatta volna azzal, hogy de .... Amikor jön a "de", akkor gyanússá válik a dolog. Most akkor őszinte vagy nem? Most akkor bocsánatot kér vagy nem? Különösen azzal a gondolattal folytatva, hogy ők sosem voltak antiszemiták vagy cigányellenesek, ezt még kérőbb azzal is magyarázták, hogy csak egy társadalmi problémát szólítottak meg nem megfelelő módon. Igen, én is prosti vagyok, csak nem tudom ilyen szépen megfogalmazni. Persze nem vagyok naív, tudom, hogy itt egy politikai pártról van szó, aminél az eddigi pálya már nem játszik. Így most kell egy fordulat, valahogy el kellene téríteni a vonatot középre a szélső jobb oldalról. 

vona-gabor-isztambulban.jpg

Kép forrása: Pesti Srácok

Szegény Mirkóczkit sajnáltam, aki -becsületére legyen mondva- bevállalta a Canossa-járást Rónai Egonnál az Egyenes Beszédben. Komolyan megindult a szívem, amikor láttam a szemüveges, öltönyös fiatal embert, ahogyan izzadva próbálja magyarázni, hogy Toroczkai biztos már megbánta, amikor azt mondta, hogy a cigányokat dögkútba kellene dobni, vagy hogy XY párttársa éppen egy vaskosat zsidózott. 
Ez a pálfordulás, tényleg Pál apostol damaszkuszi útjára hasonlít, kábé annyira is hihetnek nekik, mint akkor Pálnak hihettek az akkori keresztények. Az aki eddig üldözte, halálra kereste őket, most velük van, és hittársuk. Hát, őszintén... nem könnyű. 
Még egy gondolat ehhez. Az én fejemben két eshetőség van: vagy tényleg egy kollektív felismerés zajlott le a pártban, hogy ó, hát mi magyarok vagyunk, még ha cigány vagy zsidó hitű is az ember, miért lennénk ellenük? Ennek következében őszintén felismerve a helyzetet döntöttek a bocsánatkérés mellett, vagy pedig szimpla opportunizmus, most ez a jó üzenet, ez kell a győzelemhez, tényleg eddig sem azért cigányoztunk, zsidóztunk, mert annyira szélsőjobbosok voltunk, hanem mert az "üzlet" ezt kívánta. Nem tudom melyik a rosszabb...

Erről egy vicc jutott az eszembe. Katolikus iskolában a tanító néni megkérdezi az osztálytól egy piros pontért, hogy ki volt a világon a legnagyobb ember. Erre Móricka egyből rávágja, hogy Jézus. Tanító néni erre Mórickának: Na, de Móricka, neked Mózest kellett volna mondanod, mert zsidó vagy. Tudom, tudom- mondja Móricka- de üzlet az üzlet, Mózes meg Mózes.

Aztán mindezek után olvastam, hogy az "extrán sikeres" Gyere haza fiatal programot úgy jó magyar (aka kormányzati) módon sikerült elindítani. Egy jó pár fiatalnak biztosan elvették a kedvét attól, hogy egyrészt itt maradjon, másrészt pedig valaha is vállalkozásba kezdjen. Indult azzal a hírrel még korábban, hogy szegény jelentkező fiatalokat beetették, hogy kapnak 3 milliót a vállalkozásunkra, ha alapítanak egy kft, elvégeznek egy tanfolyamot, és beadnak egy üzleti tervet. Erre volt az államnak 4 milliárdja. Aztán egy pár hónapja kiderült, hogy a nyertes fiatalok fizetik a vállalkozás után a járulékokat, elnyerték a támogatást, megcsináltak mindent, de 3 millió sehol. Na, nagy dirrel-durral ki is rúgták a program vezetőjét. És itt meg is álltunk. A héten kiderült, hogy egy jogszabály miatt még kártérítést sem kaphatnak, mert hát van rá törvény. Zsozsóról meg azóta is csak álmodnak. Hab a sztorin, hogy néhány tervet azért idő közben sikerült másnak megvalósítania. Na de nem annak, aki beadta az üzleti tervben...

coyote.jpgKép forrása: Elliot és a többiek

Még egy ehhez kapcsolódó kis hír: értelmi fogyatékosok órabérét 220 (!!!!) forintra csökkentették. Amikor az RTL Klub az államtitkárnál erre rákérdezett, teljesen felháborodva mondta, hogy hát ez nem lehet, mert ezek a szervezetek még több juttatást kapnak. De majd ő ennek a végére jár, és ezt a állapotot megszünteti. Na, azóta se kép, se hang. És a legkiszolgáltatottabb réteg, aki csak egy kicsit szeretne normális, ép emberekhez hasonló életet élni és dolgozni, még ha nem is olyan termelékenyen, mint az ép társaik, ebbe a teljesen megalázó helyzetbe kerül.

Bayer Zsoltról pedig csak Gulyás Gergelyt idézném, hogy ha nem politizálna, akkor nagyon jó író lenne. Igen, nekem pedig ha négy lábam lenne, és patám, valamint nyereg a hátamon, biztosan én lennék a mai világ Kincsemje. 

Megemlíthetném még azt az esetet is, amikor Beer Miklós váci püspököt Ferenc pápa majmának nevezték, mert nem köpködte az idegeneket. Tényleg a legmélyén vagyunk lassan a gödörnek. Minden elismerésem azoknak a szülőknek, akik most nevelik a gyermekeiket. Mennyire nehéz lehet most a dolguk, azt én komolyan el sem tudom képzelni. Egy olyan világban, ahol az Origo arról ír Soros kapcsán, hogy az egyik nagybátyát egy arab ölte meg, ezért neki kutya kötelessége lenne az arabokat gyűlölni, erre meg itt támogatja a migránsokat... hát milyen ember az ilyen? Vagy amikor valamelyik ellenzéki párt is már arról beszél, hogy a Fideszt gyűlölni kellene... tényleg komolyan mondom, hogy ez már a gödör alja kezd lenni.

Ahogyan ezt korábban is idéztem, most is megteszem (ismétlés a tudás anyja alapon): 

... népek egymás iránti gyűlölködését kormányzatuk politikája ültette a szívükbe, hogy ezzel életben tartsa a rendszer szellemét... Egyik ember nem ellensége a másiknak, csak az álnok kormányzat eszközeként válhat azzá. 
(Thomas Paine) 

Szerettem volna ezt valahogy viccesen leírni, de menet közben jöttem rá, hogy ezt a témát nem lehet viccesen kezelni. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://incitizen.blog.hu/api/trackback/id/tr2112758866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása